Suunnitelmien muuttumisen jälkeen lueskelin Pohjanmaan alueella ilmestyvää Ikkuna-lehteä, ja onnekseni pongasin sieltä pienen jutun jossa kerrottiin vaasalaisten tähtitieteenharrastajien yhdistyksestä ja heidän 5v-juhlasta joka pidetään Vaasan keskustan kupeesta löytyvällä meteorikraatterilla (Söderfjärden). Hokasin, että juhlassa pääsee tutustumaan Vaasan Andromedan tiloihin, observatorioon ja niin edelleen. Ovatpa touhunneet paikalle myös tähtitieteen professorin Esko Valtaojan puhumaan elämän löytymisestä universumissa. Ajattelin että "tää on nyt tässä, tonne mä meen että heilahtaa!!"
Pienestä pitäen olen tykännyt ihan mahottomasti tieteestä, tähtitieteestä, maailmankaikkeudesta ja kaikista niihin liittyvistä asioista ja ilmiöistä. Olen katsonut kaikki mahdolliset dokumentit mitä telkkarista vaan on tullut, vähintäänkin kertaalleen, Discovery on kova kanava! Alan lehtiä on tullut luettua, Tiede- sekä Tieteenkuvalehdet ovat tuttuja. Jos olisimme lähteneet alkuperäisen plänin mukaan ajamaan pohjoseen jo perjantaina, en olisi huomannut ko tapahtumaa, saatika että olisin tiennyt kyseisen yhdistyksen olemassaolosta. Tämä koko tapahtumaketju oli siis tähdissä kirjoitettu.
Joten, kävin pelipaikalla ja olin heti myyty!! Melkein tuli kyynel silmäkulmaan kun olin niin tunteiden vallassa, tuntui että olin kuin kala vedessä kun pääsin katselemaan paikkoja, tutustumaan pieneen observatorioon ja kaukoputkeen, ja varsinkin kun yksi tähtitieteen alalta arvostamistani henkilöistä eli Esko Valtaoja piti puheen, ja MINÄ OLIN SIELLÄ LIVENÄ KUULOLLA!!
Jaa miksi olen kiinnostunut tästä kaikesta?
Siksi, että universumimme on niin iso*. Siksi, että sieltä löytyy vaikka millaisia asioita ja ilmiöitä. Useimmat sellaisia joita ei voi edes ymmärtää - kokonsa tai käyttäytymisensä/ilmentymänsä takia.
En ollut varmaan edes kymmenen vanha, kun mietin että millaista se olisi jos voisi vaikka juosta tai liikuttaa kättä niin nopeasti ettei toinen huomaisi. Pirullinen lapsi taisin olla kun ajattelin että voisin vaikka läpsäistä toista poskelle, toinen ei huomais mitään mutta kivun hän kyllä tuntisi. Jostain syystä muistan tämän pohdintani koskien liikettä ja valon nopeutta todella hyvin, vielä tänäkin päivänä. Jostain syystä nuorempana nämä asiat eivät kuitenkaan kiinnostaneet niin paljoa että olisi lähtenyt opiskelemaan tieteitä, vanhemmalla iällä kiinnostus on kasvanut mutta nyt taitaa olla jo liian myöhäistä :)
Mutta nyt, kohtalo johdatti ihan konkreettisesti tähtitieteen harrastuksen pariin (olemme asuneet Vaasassa vasta reilut 2 vuotta, Kuusamon suunnalla tällaisia yhdistyksiä ei käsittääkseni ole). Käytyäni 5v-juhlassa laitoin liittymiskaavakkeeni heti vetämään. Toiveissa on, että pääsisin joskus pitämään yleisötilaisuuksia Meteoriihella (sunnuntaisin alkaen klo 14 pidetään näytöksiä joissa voi katsoa kaukoputkella esim. Aurinkoa). Tervetuloa siis tähtitieteestä kiinnostuneet paikalle, kenties meikäläinen on siellä joskus oppaana :)
*Pari esimerkkiä Youtubesta kun puhutaan käsittämättömistä mittasuhteista (olen nähnyt nämä varmaan miljoona kertaa mutta silti saan edelleen kylmiä väreitä kun katson uudelleen)
Ja tähän loppuun pari fotoa itse Meteoriihestä sekä 5v-juhlasta ja Aurinkokunta-mallista.
Professori itse äänessä.
Esko vihkii käyttöön meteorikraatteriin rakennetun Aurinkokunnan pienoismallin. Oli kuulemma ensimmäinen aurinkokunta jonka hän avasi/vihki käyttöön :)
Pienoismalli on kutistettu 2 miljardia kertaa oikeasta Aurinkokunnasta, näin se sopii kraaterin sisälle. Aurinko on halkaisijaltaan 70cm, Maa ja pienimmät planeetat ovat vain muutaman millin. Tässä mallissa Neptunus on etäisin planeetta, ja se sijaitsee 2 kilometrin päässä Auringosta, kraaterin reunoilla.
Jokainen planeetta on merkitty kyltillä sekä infotaululla.
Tässä Aurinkoa lähin planeetta, Merkurius. Etäisyys Auringosta tässä mallissa ehkä noin 30 metriä, ja halkaisijaa parisen milliä. Aurinko on tuossa tolpan nokassa oleva valkoinen pallo.