Keväällä päättyypi koulut, tai sitten se odotettu ja jännitetty ekaluokka siintää jo muutaman kuukauden päässä. Vanhemmat miettivät että miten palkita koululainen aherruksistaan, monet pohtivat että hankkisko lapselleen ihka ensimmäisen puhelimen, tai uuden puhelimen nykyisen, kenties jo vanhentuneen tilalle. Hankintaan liittyy muutamia kysymyksiä ja huolenaiheita, joihin vastaan tässä postauksessa.
Sovi lapsen kanssa pelisäännöistä, on sitten kyse puhelimen käytöstä
yleensä, tai netin käyttämisestä puhelimella tai tietokoneella. Ole läsnä ja vastaa
lapsen kysymyksiin, opetelkaa asioita yhdessä, mitä saa ja kannattaa
tehdä ja mitä ei. Milloin puhelin kannattaa sammuttaa tai laittaa
äänettömälle, ja niin edelleen.
Ota yhteyttä operaattoriisi tai käy heidän omat sivut-palvelussaan ja laita lapsen liittymään tarpeelliseksi näkemäsi puhelu- ja tekstiviestiestot, jotta yllätyslaskua ei pääse syntymään esimerkiksi erilaisista tekstiviestitilauksista (limsaa ja pizzaa saa tilattua tekstarilla). Napsauta liittymälle samaan syssyyn nettipaketti, jottei satunnaisistakaan surffailuista tule yllätyslaskua, puhumattakaan säännöllisestä käytöstä. Tottakai, kannattaa pohtia että minkä verran lapsi käyttäisi puheluita tai viestejä, olisko saldoraja tarpeellinen jne.
Puhelimilla pääsee nettiin, ja sitä kautta pääsee näkemään jos jonkinmoista sisältöä. Operaattorit eivät pysty estämään pääsyä haitallisille sivuille, joten siihen tarvitaan muita keinoja. Tästä eteenpäin sinulla on kaksi vaihtoehtoa; joko luottaa siihen että yhdessä sovitut pelisäännöt riittävät, tai sitten
hankkia siihen rinnalle teknisiä ratkaisuita.
Jos haluat varmistua siitä, ettei lapsi pääse vahingossakaan esimerkiksi K18-materiaalia sisältäville sivuille, ostoslistallesi tulee silloin joku esimerkiksi Androideista tai Symbian S60 5th-sarjan puhelimista, taikka sitten Applen iPhone. Näihin kaikkiin voit hankkia tietoturvaohjelmiston jonka avulla voit rajoittaa pääsyä haitallisille sivuille.
Esimerkkini puhelimien tietoturvaohjelmista on F-Securelta, maailmalla saattaa olla muitakin valmistajia/tuotteita, mutta itse en ole ainakaan niihin törmännyt.
Android-puhelimet sekä iPhonet
Symbian S60 3rd ja 5th edition/Anna/Belle-puhelimet
Huomioithan myös, että nykypuhelimilla pääsee nettiin WLAN:n kautta. Joten, jos päädyt siihen että lapsi ei tarvitse nettiä puhelimessaan, eli estät netin käytön kokonaan kännykkäliittymään kytkettävällä nettiestolla, lapsi pääsee kuitenkin puhelimellaan nettiin esim. kaverin tykönä, tai missä vain mistä löytyy WLAN-verkko. Tässäkin mielessä sellainen puhelin, johon saa tietoturvaohjelmiston, on parhain. Se kun valvoo käyttöä riippumatta siitä että mitä kautta nettiin on menty (mobiiliverkko tai WLAN).
Jos päädytte hankkimaan Android-puhelimen, esimerkiksi Samsungilta löytyy useita malleja mistä valita. Ja Androideihin liittyen vinkki, kun alatte lapsen kanssa yhdessä opettelemaan puhelimen käyttöä, ja ennenpitkää lataamaan siihen erilaisia appseja, kannattaa ladata vain sellaisia jotka ovat luotettavia.
Mitkä sitten on luotettavia? Sellaiset, jotka ovat saaneet hyviä arvioita sekä kehuja muilta käyttäjiltä. Jokaisen appsin yhteydessä on käyttäjäarvioita, joten niihin kannattaa tutustua ennen lataamista. Jos appsilla ei ole vielä yhtään arviota, tai niitä on vain muutamia, jättäisin sen appsin lataamatta. Androidista ja haittaohjelmista on uutisoitu viimeaikoina, esimerkiksi Digitodayssa.
Kuten huomaat, netti puhelimessa ei ole niin yksioikoinen asia. Kaikkiin puhelimiin ei saa erillisiä turvaohjelmia, tästä esimerkkinä Lumia-puhelimet (WindowsPhone-käyttis on vasta yleistymässä, tulevaisuudessa tietoturvasoftia voi ilmestyä markkinoille). Joten, surffailu ja puhelimen kanssa puuhastelu jää täysin sen varaan että mitä lapsi sillä päättääkään tehdä. Tai sitten netti on estetty kokonaan, paitsi WLAN:n kautta esimerkiksi kaverin luona. Tästä syystä moni päätyy hankkimaan peruspuhelimen, mutta nekin alkavat olla nykypäivänä sellaisia että niistäkin löytyy nettiominaisuus. Netti alkaa olla peruskauraa nykyluureissa.
Vaikka meillä ei olekaan omia lapsia ja sitä kautta kokemusta lapsenkasvatuksesta, suosittelen kuitenkin hankkimaan ihan oikean älypuhelimen ja laittamaan liittymään sopivat palvelut. Opetelkaa yhdessä lapsen kanssa sekä puhelimen että netin käyttöä. Liika rajoittaminen on usein pahasta, kun taasen avoin suhtauminen ja ennenkaikkea yhdessä tekeminen johtaa useimmiten parempiin lopputuloksiin.
Asia kannattaa siis nähdä mahdollisuutena, ennemmin kuin uhkana.
26.5.2013
22.5.2013
7 vinkkiä mokkulan käyttäjälle
Partioidessani ja etsiessäni netti/nettitikku/mokkula-aiheisia keskusteluita, törmään päivittäin tilanteisiin joissa on hankittu mokkula ja jossain kohtaa siinä matkan varrella ilmenee probleemia. Joko käyttöönottovaiheessa tai myöhemmin, kun mokkulaa on käytetty jo jonkin aikaa.
Tyypillisimmät ongelmat mobiiliyhteyksissä ovat pätkimisiä ja/tai hidasteluita. Isossa kuvassa probleemat ovat samat riippumatta siitä, että millanen mokkula tai mikä operaattori on käytössä. Joten, tässä 7 tipsiä jotka jokaisen mokkulistin on hyvä tietää. Sovitaanpa muuten heti alkuunsa että mokkula tarkoittaa blogissani sekä USB-liitäntään tökättävää tikkua että myös langatonta reititintä (siis niitä aparaatteja joilla saa jaettua WLAN:n kautta yhteyden useille koneille).
Lähdetään liikkeelle helpoimmista nikseistä. Ekana sellainen joka kannattaa tehdä aina ihan ensimmäisenä jos yhteys kettuilee, melkeenpä jopa riippumatta siitä että miten se kettuilee:
1. Mokkulan irroitus tietokoneesta tai mokkulan sammutus/akun poisottaminen, ja sit vermeiden kasaus ja testaus (ja tottakai, tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys samaan syssyyn). Joskus se bitti vaan nyrjähtää, ja tämä konsti korjaa usein yhteydet kuntoon. Tää on jokaisen ATK-tuen vinkki #1, ihan mihin tahansa ongelmaan. Usein tää vain unohtuu, varsinkin kun on tuohtuneessa mielentilassa ;) Mutta, yhtään vähättelemättä, toimii ja auttaa usein!
2. Ajureiden poisto ja uudelleenasennus voi korjata tiettyjä ongelmia, siis niissä mokkuloissa joissa se tökätään tietokoneen USB-liitäntään. Kannattaa kokeilla, tämäkin vinkki kuuluu sarjaan "korjaa nyrjähtäneen bitin".
3. Päivitä mokkulan ohjelmisto. Laitevalmistajat puskevat aina silloin tällöin maailmalle uutta softaa, joten kannattaa väijyä joko operaattorin sivujen kautta tai oikeastaan parempi ko. laitevalmistajan kotisivujen kautta että olisko sille omalle mokkulalle tullut uutta ohjelmistoa. Jos on, sanoisin että päivitys kannattaa tehdä aina, vaikkei välttis ongelmia oliskaan. Päivitykset parantavat toimivuutta, joskus tuovat jopa uusia toiminnallisuuksia (esimerkiksi lisäantennille valinta on/off).
4. Pakota mokkula käyttämään tiettyä verkkoa. Joissain paikoissa mokkula "hyppii" eri verkkojen (2G/3G/4G) välillä, ja tämä voi aiheuttaa yhteyden hidastelua tai jopa pätkimistä. Tässä kohtaa kantsii siis kokeilla että määrität mokkulan asetuksiin että mitä verkkoa se käyttää, eikä se näin ollen enää haaveile muista verkoista. Jos sulla on 3G-mokkula niin määritä se käyttämään pelkkää 3G-verkkoa ("3G only" tai "WCDMA only" tai "3G preferred" jne), tai jos sulla on 4G-mokkula ja alueeltasi löytyy 4G-verkkoa niin tuuppaa mokkula silloin siihen verkkoon ("4G only" tai "LTE only" tai 4G preferred" jne).
5. Mokkulan sijoituksella voit joko parantaa, tai huonontaa yhteyttä merkittävästi. Yleensä parhain yhteys saadaan kun laittelet mokkulan esimerkiksi ikkunan yläreunaan tai vaikka katonrajaan. Jos mokkula on USB:en tökättävää mallia, probleemien ilmetessä kannattaa harkita USB-jatkojohtoa jolloin saat sijoitettua mokkulan taktisesti parempaan paikkaan. Jos sulla ei ole mahdollisuutta laittaa tikkua jonnekin korkealle/esteettömään paikkaan, ja jos käyttelet mokkulaa pöytätietokoneessa kokeile mokkulaa sekä etu- että takapuolella (yleensä USB-liitäntöjä löytyy molemmilta puolilta keskusyksikköä). Yhteys voi olla toisella puolella parempi kuin toisella, riippuen missä se lähin tukiasema siellä teilläpäin oikein on. Ja, jos olet tökännyt sen mokkulan läppäriin, pystytkö siirtämään läppäriä eri paikkaan, paranisko se yhteys sillä? Mokkulan sijoittelumielessä reitittimet eli jakavat mokkulat ovat parhaita, ne kun voi sijoittaa melkein minne vain.
6. Mokkulan "suuntauksella" voi olla myös vaikutusta. Olen huomannut muutamien keskusteluiden perusteella että joillakin yhteys on parantunut kun mokkula on käännetty pystyasennosta vaakaan, tai toisinpäin. Kannattaa siis tämäkin kokeilla, vaikka se äkkiseltään tuntuu kuuluvan osastoon wtf :)
Ja vielä viimeisenä vinkkinä:
7. Kokeile lisäantennia, ainakin paikoissa joissa tiedät että olet kuuluvuusalueen rajamailla ja/tai mokkula ei näytä "kuuluvuustolppia" kuin nimeksi. Esimerkiksi 3G-antennit.fi -sivusto tarjoaa tuotteilleen 14 vuorokauden kokeiluajan joten et häviä mitään jos näyttääkin siltä että kuuluvuus/toimivuus ei lisäantennilla parane. Huomioithan ennen ostoksia, että kaikissa mokkuloissa ei ole liitäntää ulkoiselle antennille! Jos vain mahdollista, sijoita antenni talon katolle, mielellään mahdollisimman korkealle. Olen törmännyt tapauksiin joissa kuuluvuusalueen rajalle on ollut matkaa jopa muutamia kilometrejä ja voimakkaalla suunta-antennilla on saatu rakennettua ihan kelpo yhteys!
Muitakin tipsejä löytyy, osa on esimerkiksi viritellyt nettiradion hyrskyttämään taustalle, jotta yhteyden yli siirtyy koko ajan vähän dataa. Tämä siksi, että joissakin tapauksissa yhteys on jumahtanut jos sitä ei ole vähään aikaan käytetty, ja tuo jatkuvan datan juokseminen on ollut niissä se ratkaisu.
Tässä muutama vinkki mitä multa irtoaa aina kun näistä tulee keskustelua, jos näillä ei hommat kummene niin kehoitan käyttäjää kääntymään operaattorinsa teknisen asiakaspalvelun puoleen. Verkko ja sen tila on meinaan hyvä tarkistaa, joskus vika löytyy sieltä verkon puolelta.
Toki, joku näsäviisas ajattelee nyt siellä ruudun takana että "vaihtamalla paranee", juu näin se saattaa olla mutta itse lähden siitä että ensin tutkitaan sitten vasta hutkitaan.
Tässä eka pläjäys vinkkiosastoltani, tarina jatkuu :)
EDIT: luethan myös postaukseni kännyköiden ja mokkuloiden kuuluvuudesta ja siitä mitä kuuluvuuden taustalla oikein on.
Tyypillisimmät ongelmat mobiiliyhteyksissä ovat pätkimisiä ja/tai hidasteluita. Isossa kuvassa probleemat ovat samat riippumatta siitä, että millanen mokkula tai mikä operaattori on käytössä. Joten, tässä 7 tipsiä jotka jokaisen mokkulistin on hyvä tietää. Sovitaanpa muuten heti alkuunsa että mokkula tarkoittaa blogissani sekä USB-liitäntään tökättävää tikkua että myös langatonta reititintä (siis niitä aparaatteja joilla saa jaettua WLAN:n kautta yhteyden useille koneille).
Lähdetään liikkeelle helpoimmista nikseistä. Ekana sellainen joka kannattaa tehdä aina ihan ensimmäisenä jos yhteys kettuilee, melkeenpä jopa riippumatta siitä että miten se kettuilee:
1. Mokkulan irroitus tietokoneesta tai mokkulan sammutus/akun poisottaminen, ja sit vermeiden kasaus ja testaus (ja tottakai, tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys samaan syssyyn). Joskus se bitti vaan nyrjähtää, ja tämä konsti korjaa usein yhteydet kuntoon. Tää on jokaisen ATK-tuen vinkki #1, ihan mihin tahansa ongelmaan. Usein tää vain unohtuu, varsinkin kun on tuohtuneessa mielentilassa ;) Mutta, yhtään vähättelemättä, toimii ja auttaa usein!
2. Ajureiden poisto ja uudelleenasennus voi korjata tiettyjä ongelmia, siis niissä mokkuloissa joissa se tökätään tietokoneen USB-liitäntään. Kannattaa kokeilla, tämäkin vinkki kuuluu sarjaan "korjaa nyrjähtäneen bitin".
3. Päivitä mokkulan ohjelmisto. Laitevalmistajat puskevat aina silloin tällöin maailmalle uutta softaa, joten kannattaa väijyä joko operaattorin sivujen kautta tai oikeastaan parempi ko. laitevalmistajan kotisivujen kautta että olisko sille omalle mokkulalle tullut uutta ohjelmistoa. Jos on, sanoisin että päivitys kannattaa tehdä aina, vaikkei välttis ongelmia oliskaan. Päivitykset parantavat toimivuutta, joskus tuovat jopa uusia toiminnallisuuksia (esimerkiksi lisäantennille valinta on/off).
4. Pakota mokkula käyttämään tiettyä verkkoa. Joissain paikoissa mokkula "hyppii" eri verkkojen (2G/3G/4G) välillä, ja tämä voi aiheuttaa yhteyden hidastelua tai jopa pätkimistä. Tässä kohtaa kantsii siis kokeilla että määrität mokkulan asetuksiin että mitä verkkoa se käyttää, eikä se näin ollen enää haaveile muista verkoista. Jos sulla on 3G-mokkula niin määritä se käyttämään pelkkää 3G-verkkoa ("3G only" tai "WCDMA only" tai "3G preferred" jne), tai jos sulla on 4G-mokkula ja alueeltasi löytyy 4G-verkkoa niin tuuppaa mokkula silloin siihen verkkoon ("4G only" tai "LTE only" tai 4G preferred" jne).
5. Mokkulan sijoituksella voit joko parantaa, tai huonontaa yhteyttä merkittävästi. Yleensä parhain yhteys saadaan kun laittelet mokkulan esimerkiksi ikkunan yläreunaan tai vaikka katonrajaan. Jos mokkula on USB:en tökättävää mallia, probleemien ilmetessä kannattaa harkita USB-jatkojohtoa jolloin saat sijoitettua mokkulan taktisesti parempaan paikkaan. Jos sulla ei ole mahdollisuutta laittaa tikkua jonnekin korkealle/esteettömään paikkaan, ja jos käyttelet mokkulaa pöytätietokoneessa kokeile mokkulaa sekä etu- että takapuolella (yleensä USB-liitäntöjä löytyy molemmilta puolilta keskusyksikköä). Yhteys voi olla toisella puolella parempi kuin toisella, riippuen missä se lähin tukiasema siellä teilläpäin oikein on. Ja, jos olet tökännyt sen mokkulan läppäriin, pystytkö siirtämään läppäriä eri paikkaan, paranisko se yhteys sillä? Mokkulan sijoittelumielessä reitittimet eli jakavat mokkulat ovat parhaita, ne kun voi sijoittaa melkein minne vain.
6. Mokkulan "suuntauksella" voi olla myös vaikutusta. Olen huomannut muutamien keskusteluiden perusteella että joillakin yhteys on parantunut kun mokkula on käännetty pystyasennosta vaakaan, tai toisinpäin. Kannattaa siis tämäkin kokeilla, vaikka se äkkiseltään tuntuu kuuluvan osastoon wtf :)
Ja vielä viimeisenä vinkkinä:
7. Kokeile lisäantennia, ainakin paikoissa joissa tiedät että olet kuuluvuusalueen rajamailla ja/tai mokkula ei näytä "kuuluvuustolppia" kuin nimeksi. Esimerkiksi 3G-antennit.fi -sivusto tarjoaa tuotteilleen 14 vuorokauden kokeiluajan joten et häviä mitään jos näyttääkin siltä että kuuluvuus/toimivuus ei lisäantennilla parane. Huomioithan ennen ostoksia, että kaikissa mokkuloissa ei ole liitäntää ulkoiselle antennille! Jos vain mahdollista, sijoita antenni talon katolle, mielellään mahdollisimman korkealle. Olen törmännyt tapauksiin joissa kuuluvuusalueen rajalle on ollut matkaa jopa muutamia kilometrejä ja voimakkaalla suunta-antennilla on saatu rakennettua ihan kelpo yhteys!
Muitakin tipsejä löytyy, osa on esimerkiksi viritellyt nettiradion hyrskyttämään taustalle, jotta yhteyden yli siirtyy koko ajan vähän dataa. Tämä siksi, että joissakin tapauksissa yhteys on jumahtanut jos sitä ei ole vähään aikaan käytetty, ja tuo jatkuvan datan juokseminen on ollut niissä se ratkaisu.
Tässä muutama vinkki mitä multa irtoaa aina kun näistä tulee keskustelua, jos näillä ei hommat kummene niin kehoitan käyttäjää kääntymään operaattorinsa teknisen asiakaspalvelun puoleen. Verkko ja sen tila on meinaan hyvä tarkistaa, joskus vika löytyy sieltä verkon puolelta.
Toki, joku näsäviisas ajattelee nyt siellä ruudun takana että "vaihtamalla paranee", juu näin se saattaa olla mutta itse lähden siitä että ensin tutkitaan sitten vasta hutkitaan.
Tässä eka pläjäys vinkkiosastoltani, tarina jatkuu :)
EDIT: luethan myös postaukseni kännyköiden ja mokkuloiden kuuluvuudesta ja siitä mitä kuuluvuuden taustalla oikein on.
Tunnisteet:
3G,
4G,
antenni,
kuuluvuus,
LTE,
mokkula,
monitorointi,
netti,
nettitikku,
nopeus,
toimivuus,
vinkki
13.5.2013
Nyt on telkkari myös kännykässä, oletkos katsonut?
Ei ole pitkä aika kun Yle ilmoitti että se tuo tv-lähetykset myös mobiililaitteisiin. Olen odotellut kieli pitkällä että milloin toi ominaisuus tulee myös Lumioihin, ja tänään sitten törmäsin (WP8) appsiin jolla toi Areena alkaapi näkymään!! Tarkoitan nyt siis niitä livelähetyksiä/suoraa lähetystä, en talletuksia joita Areenassa on ollut katseltavissa iät ja ajat. Kyseinen appsi ei ole Ylen kehittämä, heiltä löytyypi omasta takaa viralliset appsit vain iOS:lle ja Androidille, WP-alusta antaa odotuttaa vielä itseään.
Mutta tosiaan, nyt meillä siis näkyy telkkari kännykässä/kännykkä on siis telkkari!! Aloin pohtimaan tuota vähän syvemmin, "mihin mä tuota oikein niinku käyttäsin ja ennenkaikkea miten".
Skenaario: kuljen bussilla töihin ja takas, 15min suuntaansa, joten siinähän on hyvää aikaa katsella telkkarii kun vastapuolella istuvan naamaakaan ei jaksa kovin pitkään katsella. Katsotaanpas tarjontaa, aamulla viettäisin bussissa klo 0830-0845 välisen ajan, ja kotimatkalla klo 1715-1730 välisen ajan. Telkkarista tulee ko aikaan esim. huomenna tiistaina "Aamu-tv" tai "Maikki ja pelottava Pontso", ja illalla esim. "Sydämen asialla" tai "Pikku Kakkonen". Jees.
Saatteko jo kiinni mitä haen?
IMO, mobiili-tv soveltuu parhaiten ajan tappamiseen, vaikka nyt sitten esimerkin mukaan bussimatkan aikana. Jos just siihen aikaan ei satu tulemaan kunnon ohjelmaa, tarkoittaa se silloin sitä että kaikki ohjelmat pitäisi olla tallessa netissä jotta mobiili-tv:stä olisi oikeasti hyötyä. Ohjelma, joka tulee nyt livenä, sen pitäisi pärähtää saman tien nettiin talteen, josta sen voi sitten striimailla ja katsella seuraavalla bussimatkalla, milloin se sitten onkaan.
Mitä sää nyt oikein selität?
Jotta viitsii katsella telkkaria, kuitenkin suht pienestä näytöstä, siellä pitää olla silloin kunnon sisältöä, joko viihdettä tai asiaa. Ja, jos katseluajat ovat satunnaisia ja/tai tarkkaan aikaan sidonnaisia kuten esimerkissäni, ainoaa järkevää sisältöä saat silloin kun katselet valitsemaasi tallennetta. Jos sitä ei saa telkkarista, sit mennään vaikka youtubeen. Vai kuinka usein sun lempiohjelmasi tulee just silloin kuin sulla on se sun bussimatka?
Tämä pohdinta ei nyt sitten kohdistunut Yleen vaan ihan yleisesti mobiilitelkkariin ja sen kehitykseen. On hyvä, että myös tv kehittyy, mutta tällaisena en näe sitä kovinkaan oleellisena ja hyödyllisenäkään palveluna. Uskon, että tulevaisuudessa kaikki ohjelmat löytyvät netistä, ja niitä sitten striimaillaan päätelaitteelle katsottavaksi, on se sitten läppäri/tablet tai puhelin. Esimerkkejä tästä löytyy jo Suomestakin.
Ollaan siis kaikkinensa hyvällä suunnalla tämän asian kanssa, tv:tä voi katsella missä vain. Vaikka nyt sitä Pikku Kakkosta jos sattuu siitä tykkäämään ;)
Mitä mieltä muut?
Mutta tosiaan, nyt meillä siis näkyy telkkari kännykässä/kännykkä on siis telkkari!! Aloin pohtimaan tuota vähän syvemmin, "mihin mä tuota oikein niinku käyttäsin ja ennenkaikkea miten".
Skenaario: kuljen bussilla töihin ja takas, 15min suuntaansa, joten siinähän on hyvää aikaa katsella telkkarii kun vastapuolella istuvan naamaakaan ei jaksa kovin pitkään katsella. Katsotaanpas tarjontaa, aamulla viettäisin bussissa klo 0830-0845 välisen ajan, ja kotimatkalla klo 1715-1730 välisen ajan. Telkkarista tulee ko aikaan esim. huomenna tiistaina "Aamu-tv" tai "Maikki ja pelottava Pontso", ja illalla esim. "Sydämen asialla" tai "Pikku Kakkonen". Jees.
Saatteko jo kiinni mitä haen?
IMO, mobiili-tv soveltuu parhaiten ajan tappamiseen, vaikka nyt sitten esimerkin mukaan bussimatkan aikana. Jos just siihen aikaan ei satu tulemaan kunnon ohjelmaa, tarkoittaa se silloin sitä että kaikki ohjelmat pitäisi olla tallessa netissä jotta mobiili-tv:stä olisi oikeasti hyötyä. Ohjelma, joka tulee nyt livenä, sen pitäisi pärähtää saman tien nettiin talteen, josta sen voi sitten striimailla ja katsella seuraavalla bussimatkalla, milloin se sitten onkaan.
Mitä sää nyt oikein selität?
Jotta viitsii katsella telkkaria, kuitenkin suht pienestä näytöstä, siellä pitää olla silloin kunnon sisältöä, joko viihdettä tai asiaa. Ja, jos katseluajat ovat satunnaisia ja/tai tarkkaan aikaan sidonnaisia kuten esimerkissäni, ainoaa järkevää sisältöä saat silloin kun katselet valitsemaasi tallennetta. Jos sitä ei saa telkkarista, sit mennään vaikka youtubeen. Vai kuinka usein sun lempiohjelmasi tulee just silloin kuin sulla on se sun bussimatka?
Tämä pohdinta ei nyt sitten kohdistunut Yleen vaan ihan yleisesti mobiilitelkkariin ja sen kehitykseen. On hyvä, että myös tv kehittyy, mutta tällaisena en näe sitä kovinkaan oleellisena ja hyödyllisenäkään palveluna. Uskon, että tulevaisuudessa kaikki ohjelmat löytyvät netistä, ja niitä sitten striimaillaan päätelaitteelle katsottavaksi, on se sitten läppäri/tablet tai puhelin. Esimerkkejä tästä löytyy jo Suomestakin.
Ollaan siis kaikkinensa hyvällä suunnalla tämän asian kanssa, tv:tä voi katsella missä vain. Vaikka nyt sitä Pikku Kakkosta jos sattuu siitä tykkäämään ;)
Mitä mieltä muut?
10.5.2013
Saa fanittaa, mutta pitää jättää tilaa muillekin
Olen saanut seurata mobiilialan kehitystä jo kohta 20 vuoden ajan, aina NMT-ajoista lähtien. Jokaisella valmistajalla on ollut aina oma kannattajakuntansa, itse lukeuduin aikoinaan Ericssonin faneihin ;) Teräsrunko, 2-3 rivin näyttö, värinähälytys, aktiiviläppä, soittavan numeron näyttö, siinä muutamia aikansa kovia ominaisuuksia jotka saavat hymyn korviin jo pelkästä muistelemisesta, oi niitä aikoja.
Minulla on kutina että viime vuosina tämä merkkiuskollisuus ja fanitus on vain kasvamaan päin, jotain tiettyä valmistajaa fanitetaan melkeinpä kuoliaaksi asti. Eikä siinä mitään, jokainen saa kannattaa omaansa ja näin se pitääkin olla. Brändipuolelle voi toimittaa kiitosta kun on saanut luotua jotain sellaista joka on luonut yritykselle niin vankan fanijoukon.
Mutta mutta, olen huomannut että tää fanittaminen on mennyt överiksi. Se muistuttaa jopa uskontoa, omaa mantraa julistetaan kaikelle kansalle ja jossa vääräuskoiset poltetaan roviolla. Jos joku hairahtuu kyselemään keskustelupalstoilla vinkkiä esim. "mikä olisi hyvä puhelin minulle", ketjuun alkaa ilmestyä eri suosituksia ja ei mene kauaakaan kun paikalle ilmestyvät nämä nykypäivän messiaat jakamaan sanomaansa ja suorastaan haukkumaan pystyyn muiden valmistajien tuotteet. Osa heistä on toki ihan puhtaita trolleja, mutta mukana on sellaisia jotka ihan hurmiossa takovat näppäimistöä yrittäessään käännyttää vääräuskoiset omaan lahkoonsa.
No ei siinäkään vielä mitään pahaa ole, kyllä keskustelupalstoilla tilaa on joten mikä tässä sitten nyt niinku klikkaa?
On pelkästään hieno asia, että maailmassa on useita valmistajia ja ekosysteemejä joista jokainen voi valita omansa. Näillä kiihkeimmillä faneilla näyttää unohtuvan se tosiasia, että "se mikä sopii mulle ei sovi välttämättä sulle". Se on sama jos joku kyselisi vinkkiä vaikka talon rakennukseen ja toinen vastaisi AINA tyyliin "kannattaa muuten rakentaa kaksikerroksinen talo muut on ihan surkeita!!!". Kysyjä saa tästä itselleen tosi paljon apua. Noot.
Minä itse en esim. tykkää (enää tänäpäivänä) mistään säätämisestä, joten en ole valinnut itselleni pitkään aikaan Android-alustaista puhelinta. Tykkään simppelistä käyttöliittymästä, mutta sieltä pitää toki löytyä kaikki minulle tarpeelliset ominaisuudet. Käytän pääasiassa Lumia 920:aa, sen lisäksi minulla on Multi-SIM:n kaverina iPhone 5, molemmat sellaisia suljetun ekosysteemin puhelimia joita ei edes pääse kovin paljoa säätämään. Sopii minulle. Jos minulta kysytään suosituksia, kerron että "minä tykkään näistä koska...", mutta voin kertoa myös muista malleista eikä tunnu edes pahalta jos joku päättää toisin kuin minä.
Pyydän kiihkeimpiä faneja, missä leireissä sitten majailettekaan, vetämään hivenen happea ja muistamaan että tarpeita on monia, ja niihin on sitten myös erilaisia ratkaisuita.
Kiitos.
Minulla on kutina että viime vuosina tämä merkkiuskollisuus ja fanitus on vain kasvamaan päin, jotain tiettyä valmistajaa fanitetaan melkeinpä kuoliaaksi asti. Eikä siinä mitään, jokainen saa kannattaa omaansa ja näin se pitääkin olla. Brändipuolelle voi toimittaa kiitosta kun on saanut luotua jotain sellaista joka on luonut yritykselle niin vankan fanijoukon.
Mutta mutta, olen huomannut että tää fanittaminen on mennyt överiksi. Se muistuttaa jopa uskontoa, omaa mantraa julistetaan kaikelle kansalle ja jossa vääräuskoiset poltetaan roviolla. Jos joku hairahtuu kyselemään keskustelupalstoilla vinkkiä esim. "mikä olisi hyvä puhelin minulle", ketjuun alkaa ilmestyä eri suosituksia ja ei mene kauaakaan kun paikalle ilmestyvät nämä nykypäivän messiaat jakamaan sanomaansa ja suorastaan haukkumaan pystyyn muiden valmistajien tuotteet. Osa heistä on toki ihan puhtaita trolleja, mutta mukana on sellaisia jotka ihan hurmiossa takovat näppäimistöä yrittäessään käännyttää vääräuskoiset omaan lahkoonsa.
No ei siinäkään vielä mitään pahaa ole, kyllä keskustelupalstoilla tilaa on joten mikä tässä sitten nyt niinku klikkaa?
On pelkästään hieno asia, että maailmassa on useita valmistajia ja ekosysteemejä joista jokainen voi valita omansa. Näillä kiihkeimmillä faneilla näyttää unohtuvan se tosiasia, että "se mikä sopii mulle ei sovi välttämättä sulle". Se on sama jos joku kyselisi vinkkiä vaikka talon rakennukseen ja toinen vastaisi AINA tyyliin "kannattaa muuten rakentaa kaksikerroksinen talo muut on ihan surkeita!!!". Kysyjä saa tästä itselleen tosi paljon apua. Noot.
Minä itse en esim. tykkää (enää tänäpäivänä) mistään säätämisestä, joten en ole valinnut itselleni pitkään aikaan Android-alustaista puhelinta. Tykkään simppelistä käyttöliittymästä, mutta sieltä pitää toki löytyä kaikki minulle tarpeelliset ominaisuudet. Käytän pääasiassa Lumia 920:aa, sen lisäksi minulla on Multi-SIM:n kaverina iPhone 5, molemmat sellaisia suljetun ekosysteemin puhelimia joita ei edes pääse kovin paljoa säätämään. Sopii minulle. Jos minulta kysytään suosituksia, kerron että "minä tykkään näistä koska...", mutta voin kertoa myös muista malleista eikä tunnu edes pahalta jos joku päättää toisin kuin minä.
Pyydän kiihkeimpiä faneja, missä leireissä sitten majailettekaan, vetämään hivenen happea ja muistamaan että tarpeita on monia, ja niihin on sitten myös erilaisia ratkaisuita.
Kiitos.
8.5.2013
Missä menee spämmäämisen raja?
Twitter nostaa Suomessa päätään*, sieltä löytyy koko ajan yhä useampi suomalainen joten seurattavien ja seuraajien määrä kasvaa koko ajan. Jokaisen fiidissä käy huomenna kovempi kuhina kuin tänään. Mitä useampaa tyyppiä seuraat sitä enemmän "liikennettä" on sun feedissä. Ja, tämä taas johtaa siihen notta se oma sanoma (esim. blogikirjoitus) ei menisi keneltäkään ohi silmien, sitä on "mainostettava" usein, jopa muutaman tunnin välein. Itsekin olen tätä harrastanut, myönnän, mut se näyttäisi olevan nouseva trendi niin pakkohan sitä on mennä virran mukana (niin varmaan). Ja tästä syystä olen alkanut myös pohtimaan asiaa.
Noh, palaan postauksen otsikkoon ja ekaan postaukseeni sen suhteen että vietän paljon ajastani netissä. Otaksun etten ole lajityypiltäni ainoa, todellakaan, joten miten te muut koette tämän saman viestin toistamisen, parhaimmillaan parin tunnin välein? Milloin se muuttuu spämmäämiseksi, ja milloin se on "ai hyvä kun twiittasit sain tästä itselle hyviä vinkkejä"?
Kannattaako mennä massan mukaan (suurin osa mahtaa käydä somessa harvakseltaan) joten tiiviin syklin noudattaminen twiittauksissa on toimivin malli, vai tykittääkö harvemmin jolloin aktiiviset seuraajat eivät koe sitä spämmäyksenä? Vai luottaako siihen että tekee niin vakuuttavaa settiä että kertajulkasu riittää ja viidakkorumpu hoitaa loput?
Sanoisin, että se riippuu mitä haluut sanoo. Skeidaa ei jaksa kukaan kun taasen hyvää settiä lukee mielellään.
*Toni Nummela on tehnyt hyvää työtä kehittäessään koodin joka laskee suomalaisten Twitter-tilien sekä suomenkielisten twiittien määrää 24/7/365. Käyppäs kurkkaamassa täällä että miltä tilasto näyttää tällä hetkellä.
7.5.2013
Johdatus teroiluun
Mietin pitkään että mikähän se olisi se ensimmäisen blogipostaukseni aihe, mutta sit se vaan putkahti päähäni. Kamoon, olihan se nyt ilmiselvää. Työni puolesta mm. monitoroin internettiä, ja kun tulen kotiin usein käy niin että surffaus se vaan jatkuu. Avauspostauksesta tuli nyt siis lyhyt johdatus "teroiluun".
Ensimmäinen blogipostaukseni sisältää kyssärin ja samalla myös vastauksen. (miten sinä muuten vastaisit...?)
"Miks sä oot niin paljon siellä netissä?"
- Koska jos kävisin siellä vain satunnaisesti, jäisin paitsi kaikesta mielenkiintoisesta. Mitä järkee on lukea viikon vanhaa lehteä?
Myönnän, olen koukussa ja pahasti. Seuraan tiiviisti muutamia somekanavia (mm. Twitter, Facebook, Linkedin, Pinterest)(keskustelupalstoista mm. matkapuhelin- valokuvaus- matkailu- ja autoaiheisia foorumeita). Kaikilla mahdollisilla päätelaitteilla. Missä vain. Milloin vain. Tarkennan - siis työni lisäksi. Haluan olla tilanteen tasalla ja seurata tapahtumia ainakin lukijan roolissa, mutta haluan myös kokea somen ihan kirjaimellisesti eli sen oikean sosiaalisen puolen. Se, mikä on nyt pinnalla on jo muutaman tunnin päästä vanhaa settiä, juna meni jo, joten "you have to stay connected".
Livetwiittaaminen on malliesimerkki hektisestä ja sosiaalisesta tapahtumasta. Just sillon, ja just siinä paikassa. Kohta varmaan twiittaillaan esim. urheiluruudun rinnalla, "mitäs sillä ankkurilla tänään on päällä".
Luen ja seuraan paljon myös oppiakseni uutta, kiinnostuksen kohteita meinaan löytyy. Yhden twiittaajan profiilissa on slougan - "jokainen twiittisi opettaa minua", kertoo paljon somen toisesta käyttökulmasta joka osuu ja uppoaa myös meikäläiseen.
Tästä se lähtee.
Ensimmäinen blogipostaukseni sisältää kyssärin ja samalla myös vastauksen. (miten sinä muuten vastaisit...?)
"Miks sä oot niin paljon siellä netissä?"
- Koska jos kävisin siellä vain satunnaisesti, jäisin paitsi kaikesta mielenkiintoisesta. Mitä järkee on lukea viikon vanhaa lehteä?
Myönnän, olen koukussa ja pahasti. Seuraan tiiviisti muutamia somekanavia (mm. Twitter, Facebook, Linkedin, Pinterest)(keskustelupalstoista mm. matkapuhelin- valokuvaus- matkailu- ja autoaiheisia foorumeita). Kaikilla mahdollisilla päätelaitteilla. Missä vain. Milloin vain. Tarkennan - siis työni lisäksi. Haluan olla tilanteen tasalla ja seurata tapahtumia ainakin lukijan roolissa, mutta haluan myös kokea somen ihan kirjaimellisesti eli sen oikean sosiaalisen puolen. Se, mikä on nyt pinnalla on jo muutaman tunnin päästä vanhaa settiä, juna meni jo, joten "you have to stay connected".
Livetwiittaaminen on malliesimerkki hektisestä ja sosiaalisesta tapahtumasta. Just sillon, ja just siinä paikassa. Kohta varmaan twiittaillaan esim. urheiluruudun rinnalla, "mitäs sillä ankkurilla tänään on päällä".
Luen ja seuraan paljon myös oppiakseni uutta, kiinnostuksen kohteita meinaan löytyy. Yhden twiittaajan profiilissa on slougan - "jokainen twiittisi opettaa minua", kertoo paljon somen toisesta käyttökulmasta joka osuu ja uppoaa myös meikäläiseen.
Tästä se lähtee.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)