26.5.2013

Lapsi ja ensimmäinen (äly)puhelin

Keväällä päättyypi koulut, tai sitten se odotettu ja jännitetty ekaluokka siintää jo muutaman kuukauden päässä. Vanhemmat miettivät että miten palkita koululainen aherruksistaan, monet pohtivat että hankkisko lapselleen ihka ensimmäisen puhelimen, tai uuden puhelimen nykyisen, kenties jo vanhentuneen tilalle. Hankintaan liittyy muutamia kysymyksiä ja huolenaiheita, joihin vastaan tässä postauksessa.

Sovi lapsen kanssa pelisäännöistä, on sitten kyse puhelimen käytöstä yleensä, tai netin käyttämisestä puhelimella tai tietokoneella. Ole läsnä ja vastaa lapsen kysymyksiin, opetelkaa asioita yhdessä, mitä saa ja kannattaa tehdä ja mitä ei. Milloin puhelin kannattaa sammuttaa tai laittaa äänettömälle, ja niin edelleen.

Ota yhteyttä operaattoriisi tai käy heidän omat sivut-palvelussaan ja laita lapsen liittymään tarpeelliseksi näkemäsi puhelu- ja tekstiviestiestot, jotta yllätyslaskua ei pääse syntymään esimerkiksi erilaisista tekstiviestitilauksista (limsaa ja pizzaa saa tilattua tekstarilla). Napsauta liittymälle samaan syssyyn nettipaketti, jottei satunnaisistakaan surffailuista tule yllätyslaskua, puhumattakaan säännöllisestä käytöstä. Tottakai, kannattaa pohtia että minkä verran lapsi käyttäisi puheluita tai viestejä, olisko saldoraja tarpeellinen jne.

Puhelimilla pääsee nettiin, ja sitä kautta pääsee näkemään jos jonkinmoista sisältöä. Operaattorit eivät pysty estämään pääsyä haitallisille sivuille, joten siihen tarvitaan muita keinoja. Tästä eteenpäin sinulla on kaksi vaihtoehtoa; joko luottaa siihen että yhdessä sovitut pelisäännöt riittävät, tai sitten hankkia siihen rinnalle teknisiä ratkaisuita.

Jos haluat varmistua siitä, ettei lapsi pääse vahingossakaan esimerkiksi K18-materiaalia sisältäville sivuille, ostoslistallesi tulee silloin joku esimerkiksi Androideista tai Symbian S60 5th-sarjan puhelimista, taikka sitten Applen iPhone. Näihin kaikkiin voit hankkia tietoturvaohjelmiston jonka avulla voit rajoittaa pääsyä haitallisille sivuille.

Esimerkkini puhelimien tietoturvaohjelmista on F-Securelta, maailmalla saattaa olla muitakin valmistajia/tuotteita, mutta itse en ole ainakaan niihin törmännyt.
Android-puhelimet sekä iPhonet
Symbian S60 3rd ja 5th edition/Anna/Belle-puhelimet

Huomioithan myös, että nykypuhelimilla pääsee nettiin WLAN:n kautta. Joten, jos päädyt siihen että lapsi ei tarvitse nettiä puhelimessaan, eli estät netin käytön kokonaan kännykkäliittymään kytkettävällä nettiestolla, lapsi pääsee kuitenkin puhelimellaan nettiin esim. kaverin tykönä, tai missä vain mistä löytyy WLAN-verkko. Tässäkin mielessä sellainen puhelin, johon saa tietoturvaohjelmiston, on parhain. Se kun valvoo käyttöä riippumatta siitä että mitä kautta nettiin on menty (mobiiliverkko tai WLAN).

Jos päädytte hankkimaan Android-puhelimen, esimerkiksi Samsungilta löytyy useita malleja mistä valita. Ja Androideihin liittyen vinkki, kun alatte lapsen kanssa yhdessä opettelemaan puhelimen käyttöä, ja ennenpitkää lataamaan siihen erilaisia appseja, kannattaa ladata vain sellaisia jotka ovat luotettavia.

Mitkä sitten on luotettavia? Sellaiset, jotka ovat saaneet hyviä arvioita sekä kehuja muilta käyttäjiltä. Jokaisen appsin yhteydessä on käyttäjäarvioita, joten niihin kannattaa tutustua ennen lataamista. Jos appsilla ei ole vielä yhtään arviota, tai niitä on vain muutamia, jättäisin sen appsin lataamatta. Androidista ja haittaohjelmista on uutisoitu viimeaikoina, esimerkiksi Digitodayssa.

Kuten huomaat, netti puhelimessa ei ole niin yksioikoinen asia. Kaikkiin puhelimiin ei saa erillisiä turvaohjelmia, tästä esimerkkinä Lumia-puhelimet (WindowsPhone-käyttis on vasta yleistymässä, tulevaisuudessa tietoturvasoftia voi ilmestyä markkinoille). Joten, surffailu ja puhelimen kanssa puuhastelu jää täysin sen varaan että mitä lapsi sillä päättääkään tehdä. Tai sitten netti on estetty kokonaan, paitsi WLAN:n kautta esimerkiksi kaverin luona. Tästä syystä moni päätyy hankkimaan peruspuhelimen, mutta nekin alkavat olla nykypäivänä sellaisia että niistäkin löytyy nettiominaisuus. Netti alkaa olla peruskauraa nykyluureissa.

Vaikka meillä ei olekaan omia lapsia ja sitä kautta kokemusta lapsenkasvatuksesta, suosittelen kuitenkin hankkimaan ihan oikean älypuhelimen ja laittamaan liittymään sopivat palvelut. Opetelkaa yhdessä lapsen kanssa sekä puhelimen että netin käyttöä. Liika rajoittaminen on usein pahasta, kun taasen avoin suhtauminen ja ennenkaikkea yhdessä tekeminen johtaa useimmiten parempiin lopputuloksiin.

Asia kannattaa siis nähdä mahdollisuutena, ennemmin kuin uhkana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti