Partioidessani ja etsiessäni netti/nettitikku/mokkula-aiheisia keskusteluita, törmään päivittäin tilanteisiin joissa on hankittu mokkula ja jossain kohtaa siinä matkan varrella ilmenee probleemia. Joko käyttöönottovaiheessa tai myöhemmin, kun mokkulaa on käytetty jo jonkin aikaa.
Tyypillisimmät ongelmat mobiiliyhteyksissä ovat pätkimisiä ja/tai hidasteluita. Isossa kuvassa probleemat ovat samat riippumatta siitä, että millanen mokkula tai mikä operaattori on käytössä. Joten, tässä 7 tipsiä jotka jokaisen mokkulistin on hyvä tietää. Sovitaanpa muuten heti alkuunsa että mokkula tarkoittaa blogissani sekä USB-liitäntään tökättävää tikkua että myös langatonta reititintä (siis niitä aparaatteja joilla saa jaettua WLAN:n kautta yhteyden useille koneille).
Lähdetään liikkeelle helpoimmista nikseistä. Ekana sellainen joka kannattaa tehdä aina ihan ensimmäisenä jos yhteys kettuilee, melkeenpä jopa riippumatta siitä että miten se kettuilee:
1. Mokkulan irroitus tietokoneesta tai mokkulan sammutus/akun poisottaminen, ja sit vermeiden kasaus ja testaus (ja tottakai, tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys samaan syssyyn). Joskus se bitti vaan
nyrjähtää, ja tämä konsti korjaa usein yhteydet kuntoon. Tää on jokaisen ATK-tuen vinkki #1, ihan mihin tahansa ongelmaan. Usein tää vain unohtuu, varsinkin kun on tuohtuneessa mielentilassa ;) Mutta, yhtään vähättelemättä, toimii ja auttaa usein!
2. Ajureiden poisto ja uudelleenasennus voi korjata
tiettyjä ongelmia, siis niissä mokkuloissa joissa se tökätään
tietokoneen USB-liitäntään. Kannattaa kokeilla, tämäkin vinkki kuuluu sarjaan "korjaa nyrjähtäneen bitin".
3. Päivitä mokkulan ohjelmisto. Laitevalmistajat puskevat aina silloin tällöin maailmalle uutta softaa, joten kannattaa väijyä joko operaattorin sivujen kautta tai oikeastaan parempi ko. laitevalmistajan kotisivujen kautta että olisko sille omalle mokkulalle tullut uutta ohjelmistoa. Jos on, sanoisin että päivitys kannattaa tehdä aina, vaikkei välttis ongelmia oliskaan. Päivitykset parantavat toimivuutta, joskus tuovat jopa uusia toiminnallisuuksia (esimerkiksi lisäantennille valinta on/off).
4. Pakota mokkula käyttämään tiettyä verkkoa.
Joissain paikoissa mokkula "hyppii" eri verkkojen (2G/3G/4G) välillä, ja tämä
voi aiheuttaa yhteyden hidastelua tai jopa pätkimistä. Tässä kohtaa kantsii siis kokeilla että määrität mokkulan asetuksiin että mitä
verkkoa se käyttää, eikä se näin ollen enää haaveile muista verkoista.
Jos sulla on 3G-mokkula niin määritä se käyttämään pelkkää 3G-verkkoa
("3G only" tai "WCDMA only" tai "3G preferred" jne), tai jos sulla on
4G-mokkula ja alueeltasi löytyy 4G-verkkoa niin tuuppaa mokkula silloin
siihen verkkoon ("4G only" tai "LTE only" tai 4G preferred" jne).
5. Mokkulan sijoituksella voit joko parantaa, tai huonontaa yhteyttä merkittävästi. Yleensä parhain yhteys saadaan kun laittelet mokkulan esimerkiksi ikkunan yläreunaan tai vaikka katonrajaan. Jos mokkula on USB:en tökättävää mallia, probleemien ilmetessä kannattaa harkita USB-jatkojohtoa jolloin saat sijoitettua mokkulan taktisesti parempaan paikkaan. Jos sulla ei ole mahdollisuutta laittaa tikkua jonnekin korkealle/esteettömään paikkaan, ja jos käyttelet mokkulaa pöytätietokoneessa kokeile mokkulaa sekä etu- että takapuolella (yleensä USB-liitäntöjä löytyy molemmilta puolilta keskusyksikköä). Yhteys voi olla toisella puolella parempi kuin toisella, riippuen missä se lähin tukiasema siellä teilläpäin oikein on. Ja, jos olet tökännyt sen mokkulan läppäriin, pystytkö siirtämään läppäriä eri paikkaan, paranisko se yhteys sillä? Mokkulan sijoittelumielessä reitittimet eli jakavat mokkulat ovat parhaita, ne kun voi sijoittaa melkein minne vain.
6. Mokkulan "suuntauksella" voi olla myös vaikutusta. Olen huomannut muutamien keskusteluiden perusteella että joillakin yhteys on parantunut kun mokkula on käännetty pystyasennosta vaakaan, tai toisinpäin. Kannattaa siis tämäkin kokeilla, vaikka se äkkiseltään tuntuu kuuluvan osastoon wtf :)
Ja vielä viimeisenä vinkkinä:
7. Kokeile lisäantennia, ainakin paikoissa joissa tiedät että olet kuuluvuusalueen rajamailla ja/tai mokkula ei näytä "kuuluvuustolppia" kuin nimeksi. Esimerkiksi 3G-antennit.fi -sivusto tarjoaa tuotteilleen 14 vuorokauden kokeiluajan joten et häviä mitään jos näyttääkin siltä että kuuluvuus/toimivuus ei lisäantennilla parane. Huomioithan ennen ostoksia, että kaikissa mokkuloissa ei ole liitäntää ulkoiselle antennille! Jos vain mahdollista, sijoita antenni talon katolle, mielellään mahdollisimman korkealle. Olen törmännyt tapauksiin joissa kuuluvuusalueen rajalle on ollut matkaa jopa muutamia kilometrejä ja voimakkaalla suunta-antennilla on saatu rakennettua ihan kelpo yhteys!
Muitakin tipsejä löytyy, osa on esimerkiksi viritellyt nettiradion hyrskyttämään taustalle, jotta yhteyden yli siirtyy koko ajan vähän dataa. Tämä siksi, että joissakin tapauksissa yhteys on jumahtanut jos sitä ei ole vähään aikaan käytetty, ja tuo jatkuvan datan juokseminen on ollut niissä se ratkaisu.
Tässä muutama vinkki mitä multa irtoaa aina kun näistä tulee keskustelua, jos näillä ei hommat kummene niin kehoitan käyttäjää kääntymään operaattorinsa teknisen asiakaspalvelun puoleen. Verkko ja sen tila on meinaan hyvä tarkistaa, joskus vika löytyy sieltä verkon puolelta.
Toki, joku näsäviisas ajattelee nyt siellä ruudun takana että
"vaihtamalla paranee", juu näin se saattaa olla mutta itse lähden siitä että
ensin tutkitaan sitten vasta hutkitaan.
Tässä eka pläjäys vinkkiosastoltani, tarina jatkuu :)
EDIT: luethan myös postaukseni kännyköiden ja mokkuloiden kuuluvuudesta ja siitä mitä kuuluvuuden taustalla oikein on.
Näyttäisi siltä, että mokkulan merkillä tai mallilla olisi merkitystä toimivuuteen 4G -verkossa ja ainakin vanhoissa käyttöjärjestelmissä. Yhteensopivuusongelmiako?
VastaaPoista"WinXP, sp3 pöytäkone"
Morjesta Mara,
VastaaPoistaMukava että olet pongannut blogini, olet ensimmäinen kommentoija täällä joten kiitoksia tästä :)
Hmm, millainen mokkula sieltä oikein löytyy? Esimerkiksi Huawei E3276 tai ZTE MF636+ toimivat ko kokoonpanon kanssa, tai sanotaanko näin että pitäisi toimia. Lähinnä ongelmaa on Win8:n kanssa, mutta tosiaan noi XP-koneet on tuettuina edelleen.
Millaista probleemaa mokkulan kanssa on?
Hei! Tarkoitus on hieman tutkiskella, pärjäisikö pelkästään 4G -mokkulalla hoitamaan pöytäkoneen nettiyhteydet. Jos hyvin toimii,saattaisi olla kiinteää laajakaistaa halvempi ratkaisu.Olen Sonera-kaupan kanssa tehnyt "kuukauden sopimuksen", jolloin olisi tarkoitus tämä selvittää. Aloitin Huawei E3276:lla mutta se ei silloin pitänyt päällä 4G:tä, 3G kylläkin toimi.4G katkeili usein ja välillä se jumitti koko koneen. Sain kokeiltavaksi Huawei E392:n ja se näyttäisi toimivan aivan ok paitsi, että se tuntuu olevan selvästi E3276 hitaampi. Otin uudelleen käyttöön tämän E3276 ja juuri nyt 4G näyttää pysyvän päällä. - Eli itsetutkiskelu jatkuu !
VastaaPoistaTerveisin, Mara
Sullahan on hyvä diili neuvoteltuna ;)
VastaaPoistaKun katsotaan speksejä niin toi E3276 tukee isompia nopeuksia kuin E392, ensin mainitulla pääsee teoriassa jopa 150Mbit/s-nopeuksiin kun toisella max 100Mbit/s.
Toi E3276 on myös uudempaa tekniikkaa joten se että se toimii sielläpäin paremmin voi johtua ihan siitä (tehokkaampi sisäinen antenni, rauta kehittyneempää yms). Toki sen saa myös laitettua pystyasentoon, kuten noissa vinkeissä kirjottelin niin joskus asennollakin on merkitystä.
Hyvä, että yhteys pysyy nyt päällä, mutta kysyn kuitenkin että kokeilitko tuon 4G-pakotuksen, oliko siitä apua?
Kyllähän noi nykymokkulat alkaa olla hyviä laitteita, ja varsinkin jos kotona toimii 4G niin kyllä sitä voi harkita kodin ainoaksi yhteydeksi. Oma henk koht mieltymykseni on kuitenkin kiinteissä yhteyksissä, kotona siis, mokkuloiden kanssa on aina joskus jotain pientä säätöä, kun kiinteän kanssa ainakaan minulla ei ole ollut ikinä probleemia :)
Jos harkitsisin kotiin pelkkää mokkulayhteyttä, laittaisin sellaisen reitittävän mokkulan. Se on kätevä koska siinä on yhteys aina päällä, joten käyttäjän kannalta yhteys "toimii kuin kiinteä". Ja sen saa myös sijoitettua kuuluvuuden kannalta parhaimpaan paikkaan. Ja pääseepi muuten sen avulla useammalla koneella kerralla nettiin, meillä on noita aparaatteja useampia joten yksi USB-mokkula ei riittäs.
Teillä ilmeisesti yksi kone, tai ei ole tarve päästä nettiin usealla koneella?
Jos kotiin on hankkimassa ainoaksi yhteydeksi 3G/4G-liittymää, suosittelen ehdottomasti Huawei Router B593. Toimii hyvin ja voi pitää jatkuvasti päällä. Kun taas noilla pienillä wlan-mokkuloilla on ongelmana ylikuumeneminen, jos jatkuvasti ovat päällä. Ja sitten alkaa sen vuoksi yhteys pätkiä ja hidastella. B593:han on fyysisesti normi laajakaistamodeemin kokoinen, ja toimii myös jopa adsl-modeemina.
VastaaPoistaSaas nähdä kauanko kestää itsellä, kun jatkuvasti virta päällä? :D Tässähän on hyvä kestotesti meneillään,noin 11kk tällä hetkellä ollut jatkuvasti päällä.
Morjesta waton, ja tervetuloa blogiini.
VastaaPoistaHyvä vinkki ja pointti. Aikamoinen uptime sulla tossa ;)
Hmm, oletko varma tuosta ADSL-toiminnosta...?
Ei ku perkules nyt tuli ajatuskatko. Eipä siinä tainnu ollakkaan sitä ADSL-ominaisuutta.
PoistaEi se mittään, mullaki on sama pää kesät talvet :)
PoistaToi kyseinen reititin on kyllä hyvä - 2 ulkoista antennia/liitäntää, joten kuuluvuutta on tuolla aparaatilla pitäisi riittää. Lisäksi siihen saa ethernetillä laitteita kiinni, wlanin lisäksi siis. USB-liitäntä löytyy vaikka ulkoiselle kovalevylle (pystyy jakamaan sisältöä kotiverkossa WLAN:n kautta).
Hei! Lisäyksenä aikaisempaan: Nyt Huawei E3276 näyttää toimivan 4G:nä tässä vanhassa XP:ssäni sekä Auto että Vain 4G -valinnoilla. Alussa nämä valinnat oikkuilivat kummatkin. Saas nähdä, kaunko iloa riittää!
VastaaPoistaHienoa, toihan kuulostaa siltä että hommat etenee ;)
VastaaPoistaNää vinkit sais olla kaikkien mobiiliyhteyksien rautojen pakkauksissa mukana.
VastaaPoistaMorjesta sinullekin :)
VastaaPoistaToi on muuten niin totta, hyvä pointti! Otan esille tämän meidän laitepuolen vastaavien ihmisten kanssa.
Vähän sanamuotoja ja sanankäänteistä pitää muokata sitä ennen ;)
Hei jälleen. Nyt 4G-verkko on taas ollut pari päivää kokonaan kateissa Huawei E3276:lta. 3G ja 3G+ toimii. Onko tämä mokkulamalli liian "vaativa" toimiakseen mun vanhassa XP-Home edition kokoonpanossa? Pitäisikö mun tietää jotain paikallisen (Vaasa) tukiaseman sijainnista. Vaihteleeko signaalin voimakkuus paljon eri puolella kaupunkia. Itse asun keskustassa kerrostalon 4. kerroksessa. Kahdella kantilla on talossa betoniseiniä vastassa. Annoin jo pois toiset kokeilussa olleet makkulamallit. Tutkimattomia ovat nämä yhteysongelmat!
VastaaPoistaKertomasi perusteella uskon probleeman liittyvän ennemmin verkon/signaalin puolelle. Jos se olisi esim. mokkulan ja tietokoneen yhteensopivuusongelma, tai vastaava, niin se ilmenisi esimerkiksi siten ettei tietokone tunnista mokkulaa tai ajoittain se kadottaisi sen kokonaan, ja niin edelleen. (toki, kirjoittelit niistä jumittumisista, mutta silti)
VastaaPoistaOletkos kurkannut kuuluvuuskarttaa -> http://www.sonera.fi/asiakastuki/verkkokartat/kuuluvuuskartta/, ruksi pois muut verkot mutta jätä 4G "päälle", miltä kuuluvuus näyttää sinne missä asut? Kyllähän signaalin voimakkuudessa on alueellisia eroja, ja noissa on vielä sekin että naapurilla voi olla eri tilanne kuin sinulla (hyvässä tai pahassa).
Kyllä toi mokkula pitäisi pelata XP-koneessa, SP3:lla siis, näyttäisi olevan että toimii jopa SP2-koneessa --> http://www.3g-antennit.fi/product/259/huawei-e3276-avoin-4glte-nettitikku-kahdella-antenniliitannalla
Prosessoripuolesta en osaa sanoa, että kuinka tehokkaan prosessorin 4G vaatii toimiakseen, mutta nyt tuntus ettei probleema ole tosiaan sillä puolella.
Toi Huawei E3276 on siitä hyvä mokkula että siinä on liitäntä kahdelle ulkoiselle antennille. Lähtisin seuraavana kokeilemaan tuota antennipuolta, se pöytäkone on haastava kun sitä ei saa siirrettyä muualle jotta vois testailla signaalin paremmuutta muualla huoneistossa.
Betoni on paha näille signaaleille, ainakin jos sitä on paksusti. Mitä korkeampi taajuus sitä enemmän signaali vaimenee. Nämä 4G:t ovat tällä hetkellä siellä "korkeimmasta päästä", meillä se on rakennettu 1800Mhz taajuudella, kun taasen kännykät toimivat jopa 900Mhz taajuudella. 4G tulee myöhemmin matalammille taajuuksille.
3G-antennit.fi-sivuston kimppuun siis :) Laita vaikka heille sähköpostia että mikä antenni soveltuisi ko mokkulan kaveriksi.
Eihän vain kokeiluaika ala lähestyä loppuaan? :)
Mara, poistin Google+ -kommentit käytöstä jolloin tähän blogiin pääsee kuka vain kirjoittamaan. Tässä yhteydessä viimeisin kommenttisi on hävinnyt. Pahoitteluni :(
VastaaPoistaMutta oli mukava kuulla että yhteys on nyt pelannut yhtä soittoa jo sen 2 viikkoa :)
Kun olet asiaan noin vihkiytyt! Niin mitä sanot siihen, ovatko noi mokkulat parinvuoden sisällä parantuneet... Tai tekniikka muuttunut niin että toimisivat tehøkkaammin uudet, vai on vain kuuluvuusalueet parantuneet?
PoistaMulla sopimus menee uusiksi kohta ja ajattelin vaan simmin vaihtaa!
Vai pitääkö vaihtaa myös se mokkula. Käytössäni on ollut Huawei E5 tikku jossa mahdollisuus 5 koneelle wlanilla..
Moro Pappa,
VastaaPoistaJa sori tää viive, ollaan reissussa niin en päässy aikasemmin postaamaan.
Mutta joo, sopparit kestää yleensä sen 2 vuotta ja kyllä mä lähtökohtaisesti suosittelen aina sillä samalla syklillä vaihtamaan aina laitteita uusiin. Tekniikka menee sellaista vauhtia eteenpäin että kannattaa parin vuoden välein vaihtaa tuoretta rautaa.
E5 on hyvä mokkula, mutta sekin kannattaa vaihtaa uudempaan. Koska, se ei tue 4G-tekniikkaa, ei edes 3G DC (dual carrier), joten näillä nykyisillä aparaateilla saa ainakin teoriassa kovempia nopeuksia.
Siinä ei ole lisäantennille liitäntää, kun taasen näissä uusissa sellainen useimmista löytyy, ainakin 4G-mokkuloista. Huonossa kentässä sillä on merkitystä.
Mobiiliverkotkin kehittyvät kovaa vauhtia, kaikilla operaattoreilla. Jos siellä, missä asut, ei ole 4G-verkkoa (vielä) niin siellä voi olla ainakin toi 3G DC joka siis käyttää kahta 3G-"linjaa" joten ainakin teoriassa se antaa tuplanopeuden perinteiseen 3G-yhteyteen verrattuna.
Joten, ehdottomasti kannattaa vaihtaa tuore mokkula, tai ainakin ottaa kokeiluun. Tsekkaa samalla operaattoriltasi että mitä verkkoa alueeltasi nyt löytyy, ja sit samalla päivität liittymään sopivan datapalvelun.
Mieti ennen vaihtoa, että käytätkö mokkulaa pelkästään kotona, vai myös reissussa. Se uus voi olla sitten sellainen taskumalli, tai vähän tukevampaa tekoa johon voi liittää vaikka tietokoneen ethernetin kautta.
Pääsetkö näillä eteenpäin :)
Ja noista mokkuloista vielä, paitsi nopeudet kasvavat niin antenni- ja akkutekniikat paranevat (riippuen käytöstä, akku voi muuten olla jo huono kahdessa vuodessa joten vaihto kannattaa jo siksikin) koko ajan. Niinkuin myös yleinen toimivuus.
PoistaJoten kyllä ehdottomasti kannattaa parin vuoden välein päivittää mokkula uuteen.
Juu kiitti vaan tutkaillen ja haarukoin laitteita. Tämä mokkula on vain ja ainostaan matkakäyttöön. 2 kännyä, tosin niilläkin ilman wlania mutta, kun on tottunut... 2 iPadia ja 1 läppäri. Kaiketi se on TeleFinlandia.. Luulen, eiköhän se niin ole että vanha (postitelen verkko) kattaa parhaiten... Suomea.
VastaaPoistaKiitti. PK
Tero, kiva kun on ammattimies vastailemassa.Minulla on soneran e3276 tikku ja TW-EAV510 reititin/ja win8.Mutta netti pelaa ainoastaan tikku läppärin kyljessä kiinni,mutta ei jos tikku reitittimen kyljessä.Tarkistin tikun sopivuuden reitittimelle ennen ostamista.Välillä tikun ollessa reitittimessä,tikku menee nettii(vaalen sininen väri),mutta reitittimessä ei internet valo pala.Olen kokeillut myös välikaapelilla reititin läppäriin yhdistettynä mutta ei pelaa netti.Olisko tähän kysymykseen vastauksia.
VastaaPoistaMorjesta,
PoistaEli olet asentanut tikun reitittimen ihan ohjeeen mukaan --> https://www.telewell.fi/files/TW-EAV510_manual_sf_final_font_size_14.pdf (s.34) :)
Toihan kuulostaa mitä ilmeisimmin tikun ja reitittimen yhteensopivuusongelmalta. Oletko kokeillut reitittimen resetointia, ja jos se ei auta niin mahdollisesti uuden softan päivittäminen voisi auttaa --> https://www.telewell.fi/fi/tuote/adsl-tuotteet/TW-EAV510/tw-eav510-saatavilla-29-10-2012
Minulla ei ole hirveästi kokemusta usb-tikusta ja reitittimestä, mutta noilla lähtisin itse liikkeelle.
Kerrothan että miten etenee :)
E3276 ja Cisco RV320 toimii muuten hienosti yhteen uplink on jossain 5 Mbit/s kun suoraan koneessa~25 Mbit/s.
VastaaPoistaMeiltä mokkula löytyi aikoinaan, mutta ei sitä ole enää käytössä. Olemme nyt harkinneet 5g lisäantennin hankintaa. Olisi hyvä, jos saisi nopeutta hieman parannettua. Miehenikin kun nyt tekee töitä kotoa. Mistähän sellaisia voisi hankkia?
VastaaPoista