17.11.2013

Tähtikuvauksen alkeita opetellessa

Tähtitaivaan kuvaaminen on lähtökohtaisesti todella simppeliä hommaa - laitetaan mikä tahansa kamera jalustalle (tai kiinteälle alustalle), kohdistetaan kamera haluttuun suuntaan ja aletaan kuvaamaan. Mutta huomasin eilen ettei se näin ole todellakaan.

Aloitin eilen tähtikuvaamisen treenauksen. Tähän alkuun tiedoksi että minulla on muutaman vuoden kokemus kuvaamisesta järjestelmäkameralla joten valokuvaamisen perusasiat ovat hanskassa. Tähän alkuun lyhyesti mitä tein ja mitä sain eilen aikaiseksi.

Minulla on järjestelmäkamera ja muutama objektiivi sekä kiinteä jalusta. Aloitin kokeilun helpoimmasta, laitoin järkkäriin 10-20mm laajakuvalinssin jolloin kameran suuntaaminen ei ole "ihan niin justiinsa", varsinkaan 10mm polttovälillä. Tarkensin kameran kuun avulla jonka jälkeen laitoin tarkennuksen manuaaliasentoon joten sitä ei tarvitse sen jälkeen enää säätää (siis jos tarkennus vain osui kohdalleen). Sen jälkeen kamera jalustaan kiinni ja kohdistus vain sinne jonnekin Linnunradan suuntaan. Aukko ja ISO-arvo suurimmilleen sekä suljinaika pisimmäksi mahdolliseksi jolloin kennolle saadaan maksimaalinen määrä valoa (bulb-moodi erikseen) ja kenno on herkimmillään jolloin heikoinkin valo saadaan talteen. Ensimmäisen kuvan jälkeen kannattaa katsoa onko tarkennus kohdallaan, säätö tarvittaessa jonka jälkeen kuvaus käyntiin.

Tämän ensimmäisen kokeilun jälkeen vaihdoin linssiksi 70-300mm halppis zoomin. Pidemmillä polttoväleillä kuvan tarkentamiseen voi käyttää myös järkkärien digitaalista takanäyttöä, ja vieläpä siten että zoomaa tähdet näytöllä mahdollisimman suureksi jolloin kuvan tarkentaminen helpottuu entisestään (tarkennus on silloin ok kun tähdet näkyvät ruudussa mahdollisimman pienenä). Tarkennuksen jälkeen rajaa kuva haluamallasi tavalla ja eikun kuvaamaan. Mutta, tästäpä ne haasteet sitten alkoivat, 300mm polttovälillä kamera/putki-kokonaisuus tärisee todella helposti. Pelkästään jo tuuli vaikuttaa asiaa paljon, pitkä putki ottaa tuulta herkästi jolloin kuvaaminen edellyttää (ainakin minulla) suojaisaa paikkaa.

Tähän loppuun vielä kuva, huom tämä on siis ensimmäinen tähtikuvani ja tästä lähdetään liikkeelle. Kuvassa on Andromedan galaksi, ja kuten kuvasta näkee galaksista ei erotu oikeastaan ollenkaan yksityiskohtia. Tämä johtuu siitä että en ottanut riittävästi yksittäisiä valotuksia, tarkennuskaan ei ollut aivan kohdallaan. Ja eilen oli vielä melkein täysikuu, se luo taivaalle valosaastetta joka peittää aivan himmeimmät kohteet taakseen ja taivas aivan kuin hehkuu sinisenä. Joten, kun lähdet kuvaamaan taivasta niin tee se muulloin kuin täydenkuun aikaan, tai kuvaa ainakin kohteita jotka ovat mahdollisimman kaukana kuusta. Mutta mielellään ei täydenkuun aikaan, se on parhain.

Tarkennuksen ja valotuksien määrään paneudun seuraavaksi ja niistä myöhemmin lisää.



(kelatkaa, Andromeda tulee meitä kohti noin 140km sekuntivauhdilla! Andromedan galaksissa on arvioitu olevan 200-400 miljardia tähteä...)



Lopuksi tähtikuvaamisesta yleisesti.

Valovoima on voimaa!
Käytä suurinta mahdollista aukkoa, jos objektiivisi vain piirtää hyvää kuvaa täydellä aukolla. ISO-arvo kannattaa pitää sekin suurimmillaan, näin saat talteen heikoimmankin valon (mitä se nyt näillä laitteilla on mahdollista). En ole vielä päässyt niin pitkälle tähtikuvaamisessa mutta olen kuullut että tähtikuvaamisessa ISO-arvon noston mukanaantuoma kohina ei kuulemma haittaa.

Kennolle tulevaa valon määrää säädetään aukon koon lisäksi myös valotusajalla - jotta kuvassa nähdään mahdollisimman paljon yksityiskohtia sitä pidempää valotusaikaa tarvitaan. Jos kameran jättäisi yöksi kuvaamaan lopputulos olisi varmasti hyvä ja täynnä yksityiskohtia mutta tähdet näkyisivät kuvassa viiruina. Tämä johtuu maapallon pyörimisliikkeestä akselinsa ympäri. Mitä pidempi valotusaika sitä enemmän tähdet näkyvät viiruina lopullisessa kuvassa. Nyrkkisääntö on se että kiinteällä jalustalla, lyhyillä polttoväleillä kuvattaessa, voi käyttää pidempää valotusaikaa kuin pitkillä polttoväleillä. Omalla laajakuvalinssillä (10mm polttovälillä) otin 30s valotuksia, kun taasen 300mm kanssa pystyin käyttämään noin 10s valotuksia, näillä ajoilla sain pidettyä tähdet pisteinä. Otin 1-2 testikuvaa ja hain ko polttovälille maksimaalisen pitkän valotusajan ja kun löysin sen aloitin varsinaisen kuvaamisen.

Jos hankit seurantajalustan, joka siis kompensoi maapallon pyörimisliikkeen, voit valottaa kuvaa jopa tuntikausia yhteen menoon. Kätevää mutta kallista, jalustat maksavat tuhansia euroja ja hinnassa vain taivas on rajana.

Minulla on siis kiinteä kamerajalusta, ei maapallon mukaan liikkuva jalusta. Ja, kun otan kuvan esimerkiksi 30s valotusajalla, se ei ole vielä kovinkaan hätkähdyttävän näköinen. Valotusaika kun on kuitenkin niin lyhyt ja laitteiston (valon)herkkyys niin pieni. Mutta ei se mitään tähän on olemassa konsti, otetaan useita valotuksia samasta kohteesta ja tietokone koostaa eli pinoaa otokset yhdeksi kuvaksi. Esimerkiksi 30kpl 30s valotuksia vastaa kuvaa jota olisi valotettu yhteen menoon 15 minuuttia. Ja tämä siis ilman että tähdet näkyvät kuvassa viiruina. Yhdessä yksittäisessä kuvassa ei erotu kaikkein himmeimmät kohteet mutta ohjelma osaa poimia ja yhdistää heikoimmatkin yksittäisessä kuvassa olevat informaatiot ja lopputulos on onnistuessaan uskomaton. Mitä useamman valotuksen eli yksittäisen kuvan otat, sitä enemmän yksityiskohtia lopulliseen kuvaan saadaan taltioitua. Ja, useasta valotuksesta johtuen suuren ISO-arvon tuoma kohina ei näy lopullisessa kuvassa.

Kuvien pinoamiseen (eng. stackin) on olemassa monia ohjelmia mutta minulle suositeltiin DeepSkyStackeria ja se osoittautuikin helppokäyttöiseksi softaksi. En lähde avaamaan tähän ko ohjelman käyttöä, siinä on vain muutama välilehti joista löytyy tarvittavat toiminnot ja hetken tutustumalla käytön oppii ihan tuosta vain.

Mistä sitten kaikkea kuvaamista ja kohteita sitten löytää? Jos sinulla on tabletti niin hanki siihen esimerkiksi Googlen Sky Map, tässä Android-alustalle. Sen avulla voit ihan kirjaimellisesti etsiä että mistä ilmansuunnasta mitäkin kiinnostavaa taivaalta löytyy. Sky Map hyödyntää GPS-tietoa ja asentosensoreita, joten sen avulla on suht helppo löytää kohteen karkea sijainti taivaalta.


16.7.2013

Hyvät tavat keskustelufoorumeilla - kolmen koon sääntö. Case Lemmikkieläinpalstat.net

Olemme SoneraPartion olemassaolon aikana pörränneet ties kuinka monella palstalla. Jokaisella on omat menonsa ja meininkinsä, kulttuurinsa ja jäsenensä.

Otan tähän blogikirjoitukseen yhden suosikkipalstoistani jossa on mukava aina joskus partioida, ja sieltä yhden tuoreen ketjun jossa olin mukana keskustelemassa. Tämä suosikkipalsta on Lemmikkieläinpalstat.net:

"Suomen suosituin aikuisten lemmikkiharrastajien portaali. Yli 65 miljoonaa hittiä ja 6 miljoonaa sivulatausta ja yli miljoona käyntiä kuukausittain. Yli 53 000 rekisteröitynyttä käyttäjää"

 Ja tuolla kieltämättä käy joka päivä melkoinen pölinä :)

Miksi toi on yksi minun suosikkifoorumeista?

Riippuen foorumista, keskustelu voi olla vilkasta mutta sellaista jossa yksi kysyy jotain ja toinen vastaa, ilman sen kummempaa responssia auttoiko vastaaja ongelmassa vai ei. Toki, paljon merkitsee myös vastauksen laatu - olikos se oikeasti hyvä - mutta isossa kuvassa foorumeiden kulttuuri on aina omanlaisensa. Ja hox, tässä kirjoituksessa en hae nyt sitä mikä on meidän vaikutus keskusteluun.

Lemmikkipalstat.net on palsta jossa useimmiten kysyjä kertoo että oliko vastauksesta/tiedosta apua ongelmaan. Ja, siellä satelee usein kiitoksia, jopa vuotaita sellaisia, ja siellä jää näinollen myös auttajalle hyvä mieli. Tästä syystä tykkään kirjoitella siellä, ja uskon että näin kokevat myös monet muut. Muutaman kerran kun olen ollut siellä auttamassa (luen paljon, mutta kaikkeen en osallistu) ja olen saanut myös mukavia responsseja.

Tässä yksi niistä. Lemmikkipalstalla on myös vilkas asian vierestä-osasto :)

Ketjun aloittajalla oli kyssäreitä Lumia 920:aan liittyen:


Ja tämän samaisen ketjun pongasi myös nimimerkki namus joka sitten päätti hyödyntää ketjua omiin kysymyksiinsä (pääsee helpolla kun ei tarvi avata uutta ketjua ja näin saadaan samansisältöiset keskustelut pysymään yhdessä ja samassa ketjussa)



Keskustelu ketjun aloittajan kyssärin suhteen oli jo käynnissä siinä vaiheessa kun minä pongasin tämän ketjun, joten lähdin antamaan vinkkejä nimimerkki namus:kselle:


Ja namus vastasikin nopeaan. Ja tässä näemme sen, että tälläkin foorumilla on paljon aktiivista väkeä niin sä neuvot yhtä mutta oikeasti autat vaikka kuinka montaa samalla kertaa:


Ja tässä vaiheessa taustalta ilmestyi ketjuun lisää kyselijöitä ja kysymyksiä, tässä yksi niistä. Toivottavasti Tilla tuli kysymään siksi että olin auttanut häntä jo tuolla ensimmäisellä vastauksellani ja hän rohkaistui kysymään lisää. Tässä siis kysymys ja vastaukseni:



SoneraPartio auttaa riippumatta minkä yrityksen asiakas kyseessä, jos vain suinkin pystymme. Usein ei ole edes tietoa että minkä firman asiakas avuntarvitsija mahtaa olla. Eipä ollut tässäkään ketjussa, mutta lopuksi ilmeni että Tilla on meidän asiakas ja ainakin minulla tulee mieleen että tyytyväinen sellainen:



Loppukaneettina pyydän, olkaa ihmiset aktiivisia palstoilla. Riippumatta siitä onko partio siellä häärimässä vai ei :) Tehkää hyvä mieli kaikille. Kolmen koon sääntöni kuuluukin:
Kysy, Kerro, Kiitä

Kiitos.


30.6.2013

Kohtalonpäivä ja tähtitiede

Perjantai 28.6.2013 oli päivä, joka tuntuu nyt näin jälkikäteen ajateltuna kohtalon päivältä. Meillä piti nimittäin sillon lähtä ajelemaan kohti pohjoista, lomalla kun olemme, mutta kuviot muuttuivat ja ajammekin Kuusamoon vasta myöhemmin.

Suunnitelmien muuttumisen jälkeen lueskelin Pohjanmaan alueella ilmestyvää Ikkuna-lehteä, ja onnekseni pongasin sieltä pienen jutun jossa kerrottiin vaasalaisten tähtitieteenharrastajien yhdistyksestä ja heidän 5v-juhlasta joka pidetään Vaasan keskustan kupeesta löytyvällä meteorikraatterilla (Söderfjärden). Hokasin, että juhlassa pääsee tutustumaan Vaasan Andromedan tiloihin, observatorioon ja niin edelleen. Ovatpa touhunneet paikalle myös tähtitieteen professorin Esko Valtaojan puhumaan elämän löytymisestä universumissa. Ajattelin että "tää on nyt tässä, tonne mä meen että heilahtaa!!"

Pienestä pitäen olen tykännyt ihan mahottomasti tieteestä, tähtitieteestä, maailmankaikkeudesta ja kaikista niihin liittyvistä asioista ja ilmiöistä. Olen katsonut kaikki mahdolliset dokumentit mitä telkkarista vaan on tullut, vähintäänkin kertaalleen, Discovery on kova kanava! Alan lehtiä on tullut luettua, Tiede- sekä Tieteenkuvalehdet ovat tuttuja. Jos olisimme lähteneet alkuperäisen plänin mukaan ajamaan pohjoseen jo perjantaina, en olisi huomannut ko tapahtumaa, saatika että olisin tiennyt kyseisen yhdistyksen olemassaolosta. Tämä koko tapahtumaketju oli siis tähdissä kirjoitettu.

Joten, kävin pelipaikalla ja olin heti myyty!! Melkein tuli kyynel silmäkulmaan kun olin niin tunteiden vallassa, tuntui että olin kuin kala vedessä kun pääsin katselemaan paikkoja, tutustumaan pieneen observatorioon ja kaukoputkeen, ja varsinkin kun yksi tähtitieteen alalta arvostamistani henkilöistä eli Esko Valtaoja piti puheen, ja MINÄ OLIN SIELLÄ LIVENÄ KUULOLLA!!

Jaa miksi olen kiinnostunut tästä kaikesta?

Siksi, että universumimme on niin iso*. Siksi, että sieltä löytyy vaikka millaisia asioita ja ilmiöitä. Useimmat sellaisia joita ei voi edes ymmärtää - kokonsa tai käyttäytymisensä/ilmentymänsä takia.

En ollut varmaan edes kymmenen vanha, kun mietin että millaista se olisi jos voisi vaikka juosta tai liikuttaa kättä niin nopeasti ettei toinen huomaisi. Pirullinen lapsi taisin olla kun ajattelin että voisin vaikka läpsäistä toista poskelle, toinen ei huomais mitään mutta kivun hän kyllä tuntisi. Jostain syystä muistan tämän pohdintani koskien liikettä ja valon nopeutta todella hyvin, vielä tänäkin päivänä. Jostain syystä nuorempana nämä asiat eivät kuitenkaan kiinnostaneet niin paljoa että olisi lähtenyt opiskelemaan tieteitä, vanhemmalla iällä kiinnostus on kasvanut mutta nyt taitaa olla jo liian myöhäistä :)

Mutta nyt, kohtalo johdatti ihan konkreettisesti tähtitieteen harrastuksen pariin (olemme asuneet Vaasassa vasta reilut 2 vuotta, Kuusamon suunnalla tällaisia yhdistyksiä ei käsittääkseni ole). Käytyäni 5v-juhlassa laitoin liittymiskaavakkeeni heti vetämään. Toiveissa on, että pääsisin joskus pitämään yleisötilaisuuksia Meteoriihella (sunnuntaisin alkaen klo 14 pidetään näytöksiä joissa voi katsoa kaukoputkella esim. Aurinkoa). Tervetuloa siis tähtitieteestä kiinnostuneet paikalle, kenties meikäläinen on siellä joskus oppaana :)


*Pari esimerkkiä Youtubesta kun puhutaan käsittämättömistä mittasuhteista (olen nähnyt nämä varmaan miljoona kertaa mutta silti saan edelleen kylmiä väreitä kun katson uudelleen)




Ja tähän loppuun pari fotoa itse Meteoriihestä sekä 5v-juhlasta ja Aurinkokunta-mallista.





Professori itse äänessä.



Esko vihkii käyttöön meteorikraatteriin rakennetun Aurinkokunnan pienoismallin. Oli kuulemma ensimmäinen aurinkokunta jonka hän avasi/vihki käyttöön :)



Pienoismalli on kutistettu 2 miljardia kertaa oikeasta Aurinkokunnasta, näin se sopii kraaterin sisälle. Aurinko on halkaisijaltaan 70cm, Maa ja pienimmät planeetat ovat vain muutaman millin. Tässä mallissa Neptunus on etäisin planeetta, ja se sijaitsee 2 kilometrin päässä Auringosta, kraaterin reunoilla.


Jokainen planeetta on merkitty kyltillä sekä infotaululla.


Tässä Aurinkoa lähin planeetta, Merkurius. Etäisyys Auringosta tässä mallissa ehkä noin 30 metriä, ja halkaisijaa parisen milliä. Aurinko on tuossa tolpan nokassa oleva valkoinen pallo.




14.6.2013

Somelaista häähumua

Meillä on rakkaani kanssa merkkipaalu aina pääsiäisen tuntumassa, tänä vuonna meille tuli täyteen kahdeksan yhteistä vuotta. Entinen tyttöystäväni, nykyinen vaimoni (outoa käyttää tuota sanaa, en ole tottunut siihen vieläkään) oli puhunut jo pitkään että meidän pitäisi mennä naimisiin, minulla itselläni oli aina kanta että "mitä välii, eihän se muuta mitään". Tänä vuonna pääsiäisen lähestyessä päätin että nyt mä prkl tempasen ja kosin! Olimme jo kihloissa, mutta nyt oli siis seuraavan askeleen aika.

Mietin erilaisia tapoja, ja hyvin nopeaan hylkäsin ajatukset kyyhkysistä ja polvistumisista, sekä sormuksista shampanjalasissa romanttisessa ravintolassa. Keksin, että minähän olen somelainen joten hoidetaan tämäkin nyt sitten somelaiseen tyyliin. Näpsäsin muutaman kuvan, itsestäni ja tekstistä jossa pyydän häntä naimisiin, pari kuvaa sormuksista ja lopulta koostin niistä kollaasin. Sitten muuhun toteutukseen: merkkipäivän kunniaksi menemme ravintolaan syömään, ja jossain vaiheessa uppaan ko kollaasin Facebookkiin (meillä on suljetut profiilit mutta kuvan näki kaikki FB-kaverimme) ja sitten sanon hänelle että "siellä näytti olevan joku kuva käyppä sinäkin kurkkaamassa".

Sehän osui ja upposi :) Vaimoni ja tuttavamme sanoivat, että tämä oli niin minun näköiseni kosinta, ja kun laitoin tässä itseni likoon myös julkisesti niin osoitin että olen tosissani asian kanssa. Tokihan mä pelkäsin että millaista kommenttia tempaukseni saa, onko tää lapsellista tai jopa säälittävää. Ei ollut :)




Seuraavaksi Ameriikan meininkiä. Dave Kerpen halusi naimisiin, ja kuten Amerikassa on tapana kaiken pitää olla suurta joten myös häiden pitää olla isot ja mahtipontiset. Dave ja tuleva vaimonsa Carrie ovat molemmat baseball-faneja joten he halusivat mennä naimisiin baseball-stadionilla, ja siinä samalla heillä on sitten paikka jonne sopii myös kaikki heidän tuttavansa. Ainoo huono puoli on se että se vaatii pikkasen tota massia. Dave ja Carrie ovat molemmat myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia, joten päättivät alkaa hankkimaan häilleen sponsoreita, mm. sosiaalisen median kautta. He saivat lopulta kasaan 100 000 USD jonka avulla he toteuttivat unelmiensa häät yli 7000 vieraan edessä.


DK: There were more than 7,000 people watching, but when Carrie and I exchanged vows over home plate, it was very quiet. It really did feel like just the two of us.

Huikea tarina Davella ja Carriella! Hyvä esimerkki luovuudesta ja siitä että että sosiaalisen median avulla voi saavuttaa mitä vain. Nyt heillä on pystyssä oma firma ja he toimivat mm. sosiaalisen median konsultteina. Itse en tavoitellut sponsoreita ja rahaa, halusin tehdä kosinnasta näköiseni ja sellaisen jonka molemmat muistavat ikänsä. Ja, lopputulos oli mieluinen. Kaikin puolin :)

7.6.2013

Nikola Teslan keksinnöistä kännyköihin

Partioidessani, ja muutenkin netissä surffaillessani näen usein keskusteluita joissa puhutaan siitä kun "ei prkl tää kännykkä ei oikein toimi". Kirjoittelin vähä aikaa sitten vinkeistä mitkä arvon mokkulisteilla kannattaa muistaa ja kokeilla silloin, jos mokkula ei toimi kuten sen pitäisi toimia. Tämä postaus on jatkumoa aiheeseen eli seuraavana kerron mitä näiden mokkuloiden ja kännyköiden toimivuuden taustalla oikein on.


Radiosignaali, tai radioaallot ovat auttaneet ihmiskuntaa jo yli sadan vuoden ajan, monellakin eri tavalla. Vuonna 1898 pidettiin Madison Square Gardenissa (USA) sähkönäyttely jossa keksijä nimeltänsä Nikola Tesla hauskuutti (ja ehkä myös säikäytti) yleisöä esittelemällä kauko-ohjattavan veneen. Väki arvuutteli että Tesla ohjasi venettä ajatuksen voimalla, tai sit veneen sisällä oli koulutettu apina. Todellisuudessa Tesla oli rakentanut laitteiston joka hyödynsi radioaaltoja veneen ohjaamiseen.

Paljon on tapahtunut sen jälkeen.

Kuvitteleppa mielessäsi masto, eli se mäennyppylällä töröttävä tukiasema tai radiomasto, ja sen nokassa oleva lähetin. Sieltä lähtee liikkeelle periaatteessa samanlainen radiosignaali mitä Tesla käytti jo yli 100 vuotta aikaisemmin. Joskus vain tiettyyn suuntaan, joskus ympärisäteilevästi kaikkiin ilmansuuntiin. Aikansa kuljettuaan se kohtaa joko mokkulan tai kännykän antennin, tai radion antennin, tai joskus se kohtaa ensimmäisenä mäennyppylän, kallion, vedenpinnan, mäntymetsän jne.

Kännyköissä ja mokkuloissa käytetään korkeampaa taajuutta kuin esim. FM-radioissa, mutta perusperiaatteet ovat aina samat. Radiosignaali on sellainen epeli että se ei jaksa läpäistä kovinkaan paksua estettä* vaan sillä on tapana heijastua kohtaamastaaan pinnasta ja jatkaa matkaansa. Näin ollen, se ei kulje useinkaan suoraviivaisesti vaan se poukkoilee, aivan kuin supersuurpujottelija konsanaan. Mitä enemmän signaali poukkoilee, sitä enemmän se vaimenee siinä samalla.

"Niin siis, mitä väliä sillä on?"

Radiosignaalin heijasteluista johtuen kännykän ja mokkulan toimivuus voi olla joskus arpapeliä. Kyllä, arpapeliä. Varsinkin mokkulan todellinen toimivuus selviää vasta kokeilemalla, ääritilanteissa jopa muutamalla metrillä on merkitystä siihen, onko yhteys hyvä vai huono. Naapuritalossa voi olla toimiva yhteys kun itsellä on ongelmia. Ja tämä vain siksi, että naapuri saa lähellä olevasta järven pinnasta heijastuvan signaalin suoraan olohuoneen ikkunaan kun itse asuu  mäennyppylän kupeessa. Tai, naapurilla on suora näköyhteys tukiasemaan kun itsellä on siinä talon ja tukarin välissä paksu mäntymetsä. Varsinkin uudisrakentamisessa käytetään selektiivilaseja ja ne voivat estää signaalin pääsyn huoneistoon, joten suora näköyhteys tukiasemaan ei aina välttämättä sekään takaa 100% toimivuutta.

Heijastuksista, tai suoran näköyhteyden puutteesta suhteessa tukiasemaan, johtuu myös se ettei kukaan saa ikinä rakennettua aukotonta radioverkkoa. Kännykät ja mokkulat eivät tule ikinä toimimaan ihan missä vain, ei se perinteinen FM-radiokaan toimi häiriöttömästi kaikkialla. Aina tulee olemaan joku paikka jossa yhteydet ne vaan ei toimi, aina jostain löytyy ilkeitä katvepaikkoja käyttäjän kiusaksi.

Jotta yhteydet toimisi "missä vain", se edellyttäisi niin suurta tukiasemien määrää että siinä tulee vastaan niin maisemalliset näkökulmat kuin myös raha (tukiasemat ovat kalliita rakentaa ja ylläpitää). Tai hei, on tähän olemassa myös toinen ratkaisu - nostetaan lähettimien tehoja (tukiasemassa ja/tai päätelaitteissa kuten esim. kännykässä) jolloin signaali läpäisee enemmän sen tielle tulevia esteitä. Siinä on vain sitten se että sekä tukiasemien että kännyköiden tehoa ja virrankulutusta pyritään päinvastoin pienentämään vastuullisen energiankulutuksen ja kännyköiden akunkestojen vuoksi. Ja, jossain vaiheessa tulisivat vastaan myös asiaa koskevat viranomaismääräykset.

Jos ollaan ihan tarkkoja, ja tottakai ollaan, tähän on olemassa vielä ainakin kolmas ratkaisu**

On turhaa yleistää että "se x:n liittymä ei toiminut täällä joten ei se kyllä toimi siellä teilläkään", koska olosuhteet vaihtelevat, jokaisessa käyttöpaikassa on omat hyvät ja huonot puolensa. Keskusteluissa, joissa puhutaan että "paikassa X toimii operaattori Y mutta ei operaattori Z", voi olla taustalla sellainen seikka että operaattorit rakentavat tukiasemansa (eli lähettimensä) eri paikkoihin, jolloin signaalit tulevat ja liikkuvat eri suunnista. Tai, ne on suunnattu toisistaan poikkeavasti - toisella firmalla lähetin osoittaa pohjoiseen kun toisella vaikka koilliseen. Näin ollen, ei ole ihmekään ettei kuuluvuus ja toimivuus ole joka paikassa kaikilla firmoilla sama.

Toki, kyllä operaattoreilla on myös yhteisiä mastoja joihin ovat sitten pykänneet ne omat lähettimensä. Joten mistä erot toimivuudessa voi sitten niissä tilanteissa johtua?

Operaattorit rakentavat verkon ja jonkun tietyn alueen peiton useimmiten muutamalla tukiasemalla. Riippuen alueen käyttäjämäärästä, tukiasemia voi olla kuitenkin vain se yksikin. Mutta, yleisellä tasolla puhuttaessa, tukiasemia on alueella useampia ja näin saadaan kattavampi peitto sille alueelle (=heijastumien aiheuttamia ongelmia voidaan näin ainakin vähentää). Ja, koska osa näistä mastoista on yhteisiä ja osa omia, signaalit huitelevat eri reittejä joten loppukäyttäjän vermeet saavat siis antenneilleen erilaisia signaaleita. Ja muistakaa se suuntaus! :)

Jos otetaan esimerkkinä sijainti alueelta x, voi olla että siihen pisteeseen vaikuttaa esimerkiksi 2-3 eri tukiasemaa ("omissa" ja/tai operaattoreiden yhteisissä mastoissa), ja jopa 2-4 eri verkkoa (2G/EDGE/3G/4G). Riippuen, mikä tukiasema on lähinnä ja mitä verkkoa se tarjoilee, ja onko se lähin tukiasema se joka tarjoaa vahvinta signaalia, voi aiheuttaa sen että esim. se mokkula hyppelee näiden eri verkkojen välillä. Ja tästä tulee sit se että yhteys saattaa hidastella tai jopa katkeilla. Ja tämä hyppimisongelma korjaantuu sillä että määrittelet mokkulan asetuksiin haluamasi verkon.

Maailma jossa elämme, on korkeasti sanottuna rakennettu (tai muodostunut) joko vaaka- tai pystysuoraan. Puut kasvavat pystysuorassa, rakennusten seinät ovat pystysuorassa ja vesi sataa ylhäältä alaspäin jne, kun taasen järven pinta on vaakasuora. Radiosignaali muuttaa muotoaan tällaisten pintojen läheisyydessä, puhutaan ns. signaalin polarisaatiosta. Puusto ja rakennukset muuttavat signaalin pystypolarisaatioon, kun taasen vedenpinta muuttaa sen vaakapolarisaatioon. Jotenka, jos yhteyksissä on ongelmia ja suunnittelet lisäantennin hankintaa, hanki antenni joka on yhteneväinen käyttöpaikkasi polarisaation suhteen (tai kokeile sitä antennia sekä pystyssä että vaakassa). Tai, jos et harkitse lisäantennia, kokeile kääntää se mokkula vaaka-asennosta pystyyn, tai pystyasennosta vaakaan. Näin signaaalin polarisaatio natsaa mokkulan antennin polarisaation kanssa, ja yhteys voi parantua.

En ole koulutukseltani radiotekniikan insinööri, mutta jonkin verran tiedän näistä asioista ja tämä kirjoitus on kirjoitettu tietämykseni pohjalta. Monissa pointeissa on varmasti tarkennettavaa mutta tämän ei olekaan tarkoitus olla tyhjentävä vaan tarkoitukseni on avata taustoja asioille. Toivottavasti tämä kirjoitus tulee mieleen silloin, kun seuraavan kerran mokkulan tai kännykän kuuluvuudessa on ongelmia. Vedä siis happea ainakin pari kertaa, ennenkuin heität aparaatin seinään tai huudat operaattorisi vikapalveluun. Nämä hommat kun eivät ole niin yksiselitteisiä kuten vois äkkiseltään ajatella, radioaallot eivät kierrä nurkan taakse :D



*mitä matalampi signaalin taajuus on sitä enemmän se lepäisee materiaalia

**aletaan käyttämään puhelimissa ja mokkuloissa alhaisempia taajuuksia. Haaste tässä on se, että alhaisimmilla taajuuksilla, (ja varsinkin 2G- ja 3G-tekniikoilla), pystytään siirtämään vähemmän dataa joten nettikäytössä ne eivät ole niin hyödyllisiä kuin korkeammat taajuudet. Alin (tällä hetkellä) käytössä oleva 3G-taajuus Suomessa on 900Mhz. Aikoinaan käytettiin NMT-puhelimia jotka toimivat 450Mhz:n taajuudella, ja niissä oli hyvä kuuluvuus (toki puhelimien antennit olivat silloin ehkä tehokkaampia). FM-radiot toimivat karkeasti 100Mhz taajuuden molemmin puolin.

26.5.2013

Lapsi ja ensimmäinen (äly)puhelin

Keväällä päättyypi koulut, tai sitten se odotettu ja jännitetty ekaluokka siintää jo muutaman kuukauden päässä. Vanhemmat miettivät että miten palkita koululainen aherruksistaan, monet pohtivat että hankkisko lapselleen ihka ensimmäisen puhelimen, tai uuden puhelimen nykyisen, kenties jo vanhentuneen tilalle. Hankintaan liittyy muutamia kysymyksiä ja huolenaiheita, joihin vastaan tässä postauksessa.

Sovi lapsen kanssa pelisäännöistä, on sitten kyse puhelimen käytöstä yleensä, tai netin käyttämisestä puhelimella tai tietokoneella. Ole läsnä ja vastaa lapsen kysymyksiin, opetelkaa asioita yhdessä, mitä saa ja kannattaa tehdä ja mitä ei. Milloin puhelin kannattaa sammuttaa tai laittaa äänettömälle, ja niin edelleen.

Ota yhteyttä operaattoriisi tai käy heidän omat sivut-palvelussaan ja laita lapsen liittymään tarpeelliseksi näkemäsi puhelu- ja tekstiviestiestot, jotta yllätyslaskua ei pääse syntymään esimerkiksi erilaisista tekstiviestitilauksista (limsaa ja pizzaa saa tilattua tekstarilla). Napsauta liittymälle samaan syssyyn nettipaketti, jottei satunnaisistakaan surffailuista tule yllätyslaskua, puhumattakaan säännöllisestä käytöstä. Tottakai, kannattaa pohtia että minkä verran lapsi käyttäisi puheluita tai viestejä, olisko saldoraja tarpeellinen jne.

Puhelimilla pääsee nettiin, ja sitä kautta pääsee näkemään jos jonkinmoista sisältöä. Operaattorit eivät pysty estämään pääsyä haitallisille sivuille, joten siihen tarvitaan muita keinoja. Tästä eteenpäin sinulla on kaksi vaihtoehtoa; joko luottaa siihen että yhdessä sovitut pelisäännöt riittävät, tai sitten hankkia siihen rinnalle teknisiä ratkaisuita.

Jos haluat varmistua siitä, ettei lapsi pääse vahingossakaan esimerkiksi K18-materiaalia sisältäville sivuille, ostoslistallesi tulee silloin joku esimerkiksi Androideista tai Symbian S60 5th-sarjan puhelimista, taikka sitten Applen iPhone. Näihin kaikkiin voit hankkia tietoturvaohjelmiston jonka avulla voit rajoittaa pääsyä haitallisille sivuille.

Esimerkkini puhelimien tietoturvaohjelmista on F-Securelta, maailmalla saattaa olla muitakin valmistajia/tuotteita, mutta itse en ole ainakaan niihin törmännyt.
Android-puhelimet sekä iPhonet
Symbian S60 3rd ja 5th edition/Anna/Belle-puhelimet

Huomioithan myös, että nykypuhelimilla pääsee nettiin WLAN:n kautta. Joten, jos päädyt siihen että lapsi ei tarvitse nettiä puhelimessaan, eli estät netin käytön kokonaan kännykkäliittymään kytkettävällä nettiestolla, lapsi pääsee kuitenkin puhelimellaan nettiin esim. kaverin tykönä, tai missä vain mistä löytyy WLAN-verkko. Tässäkin mielessä sellainen puhelin, johon saa tietoturvaohjelmiston, on parhain. Se kun valvoo käyttöä riippumatta siitä että mitä kautta nettiin on menty (mobiiliverkko tai WLAN).

Jos päädytte hankkimaan Android-puhelimen, esimerkiksi Samsungilta löytyy useita malleja mistä valita. Ja Androideihin liittyen vinkki, kun alatte lapsen kanssa yhdessä opettelemaan puhelimen käyttöä, ja ennenpitkää lataamaan siihen erilaisia appseja, kannattaa ladata vain sellaisia jotka ovat luotettavia.

Mitkä sitten on luotettavia? Sellaiset, jotka ovat saaneet hyviä arvioita sekä kehuja muilta käyttäjiltä. Jokaisen appsin yhteydessä on käyttäjäarvioita, joten niihin kannattaa tutustua ennen lataamista. Jos appsilla ei ole vielä yhtään arviota, tai niitä on vain muutamia, jättäisin sen appsin lataamatta. Androidista ja haittaohjelmista on uutisoitu viimeaikoina, esimerkiksi Digitodayssa.

Kuten huomaat, netti puhelimessa ei ole niin yksioikoinen asia. Kaikkiin puhelimiin ei saa erillisiä turvaohjelmia, tästä esimerkkinä Lumia-puhelimet (WindowsPhone-käyttis on vasta yleistymässä, tulevaisuudessa tietoturvasoftia voi ilmestyä markkinoille). Joten, surffailu ja puhelimen kanssa puuhastelu jää täysin sen varaan että mitä lapsi sillä päättääkään tehdä. Tai sitten netti on estetty kokonaan, paitsi WLAN:n kautta esimerkiksi kaverin luona. Tästä syystä moni päätyy hankkimaan peruspuhelimen, mutta nekin alkavat olla nykypäivänä sellaisia että niistäkin löytyy nettiominaisuus. Netti alkaa olla peruskauraa nykyluureissa.

Vaikka meillä ei olekaan omia lapsia ja sitä kautta kokemusta lapsenkasvatuksesta, suosittelen kuitenkin hankkimaan ihan oikean älypuhelimen ja laittamaan liittymään sopivat palvelut. Opetelkaa yhdessä lapsen kanssa sekä puhelimen että netin käyttöä. Liika rajoittaminen on usein pahasta, kun taasen avoin suhtauminen ja ennenkaikkea yhdessä tekeminen johtaa useimmiten parempiin lopputuloksiin.

Asia kannattaa siis nähdä mahdollisuutena, ennemmin kuin uhkana.

22.5.2013

7 vinkkiä mokkulan käyttäjälle

Partioidessani ja etsiessäni netti/nettitikku/mokkula-aiheisia keskusteluita, törmään päivittäin tilanteisiin joissa on hankittu mokkula ja jossain kohtaa siinä matkan varrella ilmenee probleemia. Joko käyttöönottovaiheessa tai myöhemmin, kun mokkulaa on käytetty jo jonkin aikaa.

Tyypillisimmät ongelmat mobiiliyhteyksissä ovat pätkimisiä ja/tai hidasteluita. Isossa kuvassa probleemat ovat samat riippumatta siitä, että millanen mokkula tai mikä operaattori on käytössä. Joten, tässä 7 tipsiä jotka jokaisen mokkulistin on hyvä tietää. Sovitaanpa muuten heti alkuunsa että mokkula tarkoittaa blogissani sekä USB-liitäntään tökättävää tikkua että myös langatonta reititintä (siis niitä aparaatteja joilla saa jaettua WLAN:n kautta yhteyden useille koneille).

Lähdetään liikkeelle helpoimmista nikseistä. Ekana sellainen joka kannattaa tehdä aina ihan ensimmäisenä jos yhteys kettuilee, melkeenpä jopa riippumatta siitä että miten se kettuilee:

1. Mokkulan irroitus tietokoneesta tai mokkulan sammutus/akun poisottaminen, ja sit vermeiden kasaus ja testaus (ja tottakai, tietokoneen sammutus ja uudelleenkäynnistys samaan syssyyn). Joskus se bitti vaan nyrjähtää, ja tämä konsti korjaa usein yhteydet kuntoon. Tää on jokaisen ATK-tuen vinkki #1, ihan mihin tahansa ongelmaan. Usein tää vain unohtuu, varsinkin kun on tuohtuneessa mielentilassa ;) Mutta, yhtään vähättelemättä, toimii ja auttaa usein!

2. Ajureiden poisto ja uudelleenasennus  voi korjata tiettyjä ongelmia, siis niissä mokkuloissa joissa se tökätään tietokoneen USB-liitäntään. Kannattaa kokeilla, tämäkin vinkki kuuluu sarjaan "korjaa nyrjähtäneen bitin".

3. Päivitä mokkulan ohjelmisto. Laitevalmistajat puskevat aina silloin tällöin maailmalle uutta softaa, joten kannattaa väijyä joko operaattorin sivujen kautta tai oikeastaan parempi ko. laitevalmistajan kotisivujen kautta että olisko sille omalle mokkulalle tullut uutta ohjelmistoa. Jos on, sanoisin että päivitys kannattaa tehdä aina, vaikkei välttis ongelmia oliskaan. Päivitykset parantavat toimivuutta, joskus tuovat jopa uusia toiminnallisuuksia (esimerkiksi lisäantennille valinta on/off).

4. Pakota mokkula käyttämään tiettyä verkkoa. Joissain paikoissa mokkula "hyppii" eri verkkojen (2G/3G/4G) välillä, ja tämä voi aiheuttaa yhteyden hidastelua tai jopa pätkimistä. Tässä kohtaa kantsii siis kokeilla että määrität mokkulan asetuksiin että mitä verkkoa se käyttää, eikä se näin ollen enää haaveile muista verkoista. Jos sulla on 3G-mokkula niin määritä se käyttämään pelkkää 3G-verkkoa ("3G only" tai "WCDMA only" tai "3G preferred" jne), tai jos sulla on 4G-mokkula ja alueeltasi löytyy 4G-verkkoa niin tuuppaa mokkula silloin siihen verkkoon ("4G only" tai "LTE only" tai 4G preferred" jne).

5. Mokkulan sijoituksella  voit joko parantaa, tai huonontaa yhteyttä merkittävästi. Yleensä parhain yhteys saadaan kun laittelet mokkulan esimerkiksi ikkunan yläreunaan tai vaikka katonrajaan. Jos mokkula on USB:en tökättävää mallia, probleemien ilmetessä kannattaa harkita USB-jatkojohtoa jolloin saat sijoitettua mokkulan taktisesti parempaan paikkaan. Jos sulla ei ole mahdollisuutta laittaa tikkua jonnekin korkealle/esteettömään paikkaan, ja jos käyttelet mokkulaa pöytätietokoneessa kokeile mokkulaa sekä etu- että takapuolella (yleensä USB-liitäntöjä löytyy molemmilta puolilta keskusyksikköä). Yhteys voi olla toisella puolella parempi kuin toisella, riippuen missä se lähin tukiasema siellä teilläpäin oikein on. Ja, jos olet tökännyt sen mokkulan läppäriin, pystytkö siirtämään läppäriä eri paikkaan, paranisko se yhteys sillä? Mokkulan sijoittelumielessä reitittimet eli jakavat mokkulat ovat parhaita, ne kun voi sijoittaa melkein minne vain.

6. Mokkulan "suuntauksella" voi olla myös vaikutusta. Olen huomannut muutamien keskusteluiden perusteella että joillakin yhteys on parantunut kun mokkula on käännetty pystyasennosta vaakaan, tai toisinpäin. Kannattaa siis tämäkin kokeilla, vaikka se äkkiseltään tuntuu kuuluvan osastoon wtf :)

Ja vielä viimeisenä vinkkinä:

7. Kokeile lisäantennia, ainakin paikoissa joissa tiedät että olet kuuluvuusalueen rajamailla ja/tai mokkula ei näytä "kuuluvuustolppia" kuin nimeksi. Esimerkiksi 3G-antennit.fi -sivusto tarjoaa tuotteilleen 14 vuorokauden kokeiluajan joten et häviä mitään jos näyttääkin siltä että kuuluvuus/toimivuus ei lisäantennilla parane. Huomioithan ennen ostoksia, että kaikissa mokkuloissa ei ole liitäntää ulkoiselle antennille! Jos vain mahdollista, sijoita antenni talon katolle, mielellään mahdollisimman korkealle. Olen törmännyt tapauksiin joissa kuuluvuusalueen rajalle on ollut matkaa jopa muutamia kilometrejä ja voimakkaalla suunta-antennilla on saatu rakennettua ihan kelpo yhteys!

Muitakin tipsejä löytyy, osa on esimerkiksi viritellyt nettiradion hyrskyttämään taustalle, jotta yhteyden yli siirtyy koko ajan vähän dataa. Tämä siksi, että joissakin tapauksissa yhteys on jumahtanut jos sitä ei ole vähään aikaan käytetty, ja tuo jatkuvan datan juokseminen on ollut niissä se ratkaisu.

Tässä muutama vinkki mitä multa irtoaa aina kun näistä tulee keskustelua, jos näillä ei hommat kummene niin kehoitan käyttäjää kääntymään operaattorinsa teknisen asiakaspalvelun puoleen. Verkko ja sen tila on meinaan hyvä tarkistaa, joskus vika löytyy sieltä verkon puolelta.

Toki, joku näsäviisas ajattelee nyt siellä ruudun takana että "vaihtamalla paranee", juu näin se saattaa olla mutta itse lähden siitä että ensin tutkitaan sitten vasta hutkitaan.

Tässä eka pläjäys vinkkiosastoltani, tarina jatkuu :)

EDIT: luethan myös postaukseni kännyköiden ja mokkuloiden kuuluvuudesta ja siitä mitä kuuluvuuden taustalla oikein on.

13.5.2013

Nyt on telkkari myös kännykässä, oletkos katsonut?

Ei ole pitkä aika kun Yle ilmoitti että se tuo tv-lähetykset myös mobiililaitteisiin. Olen odotellut kieli pitkällä että milloin toi ominaisuus tulee myös Lumioihin, ja tänään sitten törmäsin  (WP8) appsiin jolla toi Areena alkaapi näkymään!! Tarkoitan nyt siis niitä livelähetyksiä/suoraa lähetystä, en talletuksia joita Areenassa on ollut katseltavissa iät ja ajat. Kyseinen appsi ei ole Ylen kehittämä, heiltä löytyypi omasta takaa viralliset appsit vain iOS:lle ja Androidille, WP-alusta antaa odotuttaa vielä itseään.

Mutta tosiaan, nyt meillä siis näkyy telkkari kännykässä/kännykkä on siis telkkari!! Aloin pohtimaan tuota vähän syvemmin, "mihin mä tuota oikein niinku käyttäsin ja ennenkaikkea miten".

Skenaario: kuljen bussilla töihin ja takas, 15min suuntaansa, joten siinähän on hyvää aikaa katsella telkkarii kun vastapuolella istuvan naamaakaan ei jaksa kovin pitkään katsella. Katsotaanpas tarjontaa, aamulla viettäisin bussissa klo 0830-0845 välisen ajan, ja kotimatkalla klo 1715-1730 välisen ajan. Telkkarista tulee ko aikaan esim. huomenna tiistaina "Aamu-tv" tai "Maikki ja pelottava Pontso", ja illalla esim. "Sydämen asialla" tai "Pikku Kakkonen". Jees.

Saatteko jo kiinni mitä haen?

IMO, mobiili-tv soveltuu parhaiten ajan tappamiseen, vaikka nyt sitten esimerkin mukaan bussimatkan aikana. Jos just siihen aikaan ei satu tulemaan kunnon ohjelmaa, tarkoittaa se silloin sitä että kaikki ohjelmat pitäisi olla tallessa netissä jotta mobiili-tv:stä olisi oikeasti hyötyä. Ohjelma, joka tulee nyt livenä, sen pitäisi pärähtää saman tien nettiin talteen, josta sen voi sitten striimailla ja katsella seuraavalla bussimatkalla, milloin se sitten onkaan.

Mitä sää nyt oikein selität?

Jotta viitsii katsella telkkaria, kuitenkin suht pienestä näytöstä, siellä pitää olla silloin kunnon sisältöä, joko viihdettä tai asiaa. Ja, jos katseluajat ovat satunnaisia ja/tai tarkkaan aikaan sidonnaisia kuten esimerkissäni, ainoaa järkevää sisältöä saat silloin kun katselet valitsemaasi tallennetta. Jos sitä ei saa telkkarista, sit mennään vaikka youtubeen. Vai kuinka usein sun lempiohjelmasi tulee just silloin kuin sulla on se sun bussimatka?

Tämä pohdinta ei nyt sitten kohdistunut Yleen vaan ihan yleisesti mobiilitelkkariin ja sen kehitykseen. On hyvä, että myös tv kehittyy, mutta tällaisena en näe sitä kovinkaan oleellisena ja hyödyllisenäkään palveluna. Uskon, että tulevaisuudessa kaikki ohjelmat löytyvät netistä, ja niitä sitten striimaillaan päätelaitteelle katsottavaksi, on se sitten läppäri/tablet tai puhelin. Esimerkkejä tästä löytyy jo Suomestakin.

Ollaan siis kaikkinensa hyvällä suunnalla tämän asian kanssa, tv:tä voi katsella missä vain. Vaikka nyt sitä Pikku Kakkosta jos sattuu siitä tykkäämään ;)

Mitä mieltä muut?

10.5.2013

Saa fanittaa, mutta pitää jättää tilaa muillekin

Olen saanut seurata mobiilialan kehitystä jo kohta 20 vuoden ajan, aina NMT-ajoista lähtien. Jokaisella valmistajalla on ollut aina oma kannattajakuntansa, itse lukeuduin aikoinaan Ericssonin faneihin ;) Teräsrunko, 2-3 rivin näyttö, värinähälytys, aktiiviläppä, soittavan numeron näyttö, siinä muutamia aikansa kovia ominaisuuksia jotka saavat hymyn korviin jo pelkästä muistelemisesta, oi niitä aikoja.

Minulla on kutina että viime vuosina tämä merkkiuskollisuus ja fanitus on vain kasvamaan päin, jotain tiettyä valmistajaa fanitetaan melkeinpä kuoliaaksi asti. Eikä siinä mitään, jokainen saa kannattaa omaansa ja näin se pitääkin olla. Brändipuolelle voi toimittaa kiitosta kun on saanut luotua jotain sellaista joka on luonut yritykselle niin vankan fanijoukon.

Mutta mutta, olen huomannut että tää fanittaminen on mennyt överiksi. Se muistuttaa jopa uskontoa, omaa mantraa julistetaan kaikelle kansalle ja jossa vääräuskoiset poltetaan roviolla. Jos joku hairahtuu kyselemään keskustelupalstoilla vinkkiä esim. "mikä olisi hyvä puhelin minulle", ketjuun alkaa ilmestyä eri suosituksia ja ei mene kauaakaan kun paikalle ilmestyvät nämä nykypäivän messiaat jakamaan sanomaansa ja suorastaan haukkumaan pystyyn muiden valmistajien tuotteet. Osa heistä on toki ihan puhtaita trolleja, mutta mukana on sellaisia jotka ihan hurmiossa takovat näppäimistöä yrittäessään käännyttää vääräuskoiset omaan lahkoonsa.

No ei siinäkään vielä mitään pahaa ole, kyllä keskustelupalstoilla tilaa on joten mikä tässä sitten nyt niinku klikkaa?

On pelkästään hieno asia, että maailmassa on useita valmistajia ja ekosysteemejä joista jokainen voi valita omansa. Näillä kiihkeimmillä faneilla näyttää unohtuvan se tosiasia, että "se mikä sopii mulle ei sovi välttämättä sulle". Se on sama jos joku kyselisi vinkkiä vaikka talon rakennukseen ja toinen vastaisi AINA tyyliin "kannattaa muuten rakentaa kaksikerroksinen talo muut on ihan surkeita!!!". Kysyjä saa tästä itselleen tosi paljon apua. Noot.

Minä itse en esim. tykkää (enää tänäpäivänä) mistään säätämisestä, joten en ole valinnut itselleni pitkään aikaan Android-alustaista puhelinta. Tykkään simppelistä käyttöliittymästä, mutta sieltä pitää toki löytyä kaikki minulle tarpeelliset ominaisuudet. Käytän pääasiassa Lumia 920:aa, sen lisäksi minulla on Multi-SIM:n kaverina iPhone 5, molemmat sellaisia suljetun ekosysteemin puhelimia joita ei edes pääse kovin paljoa säätämään. Sopii minulle. Jos minulta kysytään suosituksia, kerron että "minä tykkään näistä koska...", mutta voin kertoa myös muista malleista eikä tunnu edes pahalta jos joku päättää toisin kuin minä.

Pyydän kiihkeimpiä faneja, missä leireissä sitten majailettekaan, vetämään hivenen happea ja muistamaan että tarpeita on monia, ja niihin on sitten myös erilaisia ratkaisuita.

Kiitos.

8.5.2013

Missä menee spämmäämisen raja?


Twitter nostaa Suomessa päätään*, sieltä löytyy koko ajan yhä useampi suomalainen joten seurattavien ja seuraajien määrä kasvaa koko ajan. Jokaisen fiidissä käy huomenna kovempi kuhina kuin tänään. Mitä useampaa tyyppiä seuraat sitä enemmän "liikennettä" on sun feedissä. Ja, tämä taas johtaa siihen notta se oma sanoma (esim. blogikirjoitus) ei menisi keneltäkään ohi silmien, sitä on "mainostettava" usein, jopa muutaman tunnin välein. Itsekin olen tätä harrastanut, myönnän, mut se näyttäisi olevan nouseva trendi niin pakkohan sitä on mennä virran mukana (niin varmaan). Ja tästä syystä olen alkanut myös pohtimaan asiaa.

Noh, palaan postauksen otsikkoon ja ekaan postaukseeni sen suhteen että vietän paljon ajastani netissä. Otaksun etten ole lajityypiltäni ainoa, todellakaan, joten miten te muut koette tämän saman viestin toistamisen, parhaimmillaan parin tunnin välein? Milloin se muuttuu spämmäämiseksi, ja milloin se on "ai hyvä kun twiittasit sain tästä itselle hyviä vinkkejä"?

Kannattaako mennä massan mukaan (suurin osa mahtaa käydä somessa harvakseltaan) joten tiiviin syklin noudattaminen twiittauksissa on toimivin malli, vai tykittääkö harvemmin jolloin aktiiviset seuraajat eivät koe sitä spämmäyksenä? Vai luottaako siihen että tekee niin vakuuttavaa settiä että kertajulkasu riittää ja viidakkorumpu hoitaa loput?

Sanoisin, että se riippuu mitä haluut sanoo. Skeidaa ei jaksa kukaan kun taasen hyvää settiä lukee mielellään.

*Toni Nummela on tehnyt hyvää työtä kehittäessään koodin joka laskee suomalaisten Twitter-tilien sekä suomenkielisten twiittien määrää 24/7/365. Käyppäs kurkkaamassa täällä että miltä tilasto näyttää tällä hetkellä.

7.5.2013

Johdatus teroiluun

Mietin pitkään että mikähän se olisi se ensimmäisen blogipostaukseni aihe, mutta sit se vaan putkahti päähäni. Kamoon, olihan se nyt ilmiselvää. Työni puolesta mm. monitoroin internettiä, ja kun tulen kotiin usein käy niin että surffaus se vaan jatkuu. Avauspostauksesta tuli nyt siis lyhyt johdatus "teroiluun".

Ensimmäinen blogipostaukseni sisältää kyssärin ja samalla myös vastauksen. (miten sinä muuten vastaisit...?)

"Miks sä oot niin paljon siellä netissä?"

- Koska jos kävisin siellä vain satunnaisesti, jäisin paitsi kaikesta mielenkiintoisesta. Mitä järkee on lukea viikon vanhaa lehteä?

Myönnän, olen koukussa ja pahasti. Seuraan tiiviisti muutamia somekanavia (mm. Twitter, Facebook, Linkedin, Pinterest)(keskustelupalstoista mm. matkapuhelin- valokuvaus- matkailu- ja autoaiheisia foorumeita). Kaikilla mahdollisilla päätelaitteilla. Missä vain. Milloin vain. Tarkennan - siis työni lisäksi. Haluan olla tilanteen tasalla ja seurata tapahtumia ainakin lukijan roolissa, mutta haluan myös kokea somen ihan kirjaimellisesti eli sen oikean sosiaalisen puolen. Se, mikä on nyt pinnalla on jo muutaman tunnin päästä vanhaa settiä, juna meni jo, joten "you have to stay connected".

Livetwiittaaminen on malliesimerkki hektisestä ja sosiaalisesta tapahtumasta. Just sillon, ja just siinä paikassa. Kohta varmaan twiittaillaan esim. urheiluruudun rinnalla, "mitäs sillä ankkurilla tänään on päällä".

Luen ja seuraan paljon myös oppiakseni uutta, kiinnostuksen kohteita meinaan löytyy. Yhden twiittaajan profiilissa on slougan - "jokainen twiittisi opettaa minua", kertoo paljon somen toisesta käyttökulmasta joka osuu ja uppoaa myös meikäläiseen.

Tästä se lähtee.